čtvrtek 14. ledna 2016

Sušenky z červené řepy (od 1 roku)

Zbylo mi kousek vařené řepy, kterou bylo nutno spotřebovat. Když se dají dělat sušenky z mrkve a dýně, proč ne z řepy, že? Navíc díky tomu chytly krásně růžovou barvu, která se dětem líbí. I sušenky jim chutnají. Uf! :-)

Na cca 40ks sušenek (dle velikosti vykrajovátka):

  • 130g uvařené červené řepy
  • 100g másla
  • 50g krystalového cukru
  • 220g hladké mouky (použila jsem špaldovou)


Řepu rozmixujte na kaši (pomožte si tyčovým nebo mixérem na koktejl) s rozpuštěným máslem, poté vmíchejte cukr a mouku. Vypracujte vláčné, lehce gumové těsto, se kterým se poměrně dobře pracuje. Pokud bude potřeba, dopomozte si k tomu přidáním většího množství mouky. Vyválejte na plát silný cca 5mm, vykrajujte tvary a pečte na 180°C přibližně 10 minut - dorůžova, jako vždy, jen tentokrát opravdu doslova :-))

Dětská specifika
  • složením surovin jsou sušenky snad vhodné i pro mladší děti, nicméně mám zato, že děti do 1 roku ještě nemají natolik zavedený stravovací režim, aby měly potřebu mlsat, proto řadím do receptů pro starší děti

8 komentářů:

  1. Dneska jsme se synem pekli pro zítřejší dětskou návštěvu, chutnalo i syrové těsto ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Dneska jsme se synem pekli pro zítřejší dětskou návštěvu, chutnalo i syrové těsto ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Přesně, malej mi taky ujídal syrové těsto :o). Jsou moc dobré. Líbí se mi, že je tam optimálně cukru. A ta barva! Vykrajovali jsme srdíčka, to by se hodilo i na Valentýna :o). S těstem se perfektně pracuje. Díky!

    OdpovědětVymazat
  4. Díky všem za milé komentáře :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Výborné, trochu sem to poupravila - dala datlový sirup a řepu neuvařenou a luxus asi to malému sním :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Velmi dobré, dceři moc chutnaly. Těsto tedy trochu gumovitější, takže tvary sušenek se trochu rozjely, ale to se v bříškách všechno srovnalo :)

    OdpovědětVymazat