pondělí 7. prosince 2015

Rýžovo-vločkové knedlíčky (od 9 měsíců)

U babičky na půdě jsem našla tento nádherný kytičkovaný talíř, zřejmě ještě po mojí prababičce. Byl dříve trošku nedůstojně využíván jako miska pod květináč, ale jakmile jsem ho trošku oprášila, usmála se na mě jeho rustikální krása. Hned jsem si představila, jak do něj babička servíruje knedlíky s ovocem a já, coby malá holka, je baštím a jsem ulepená až za ušima. Nemohla jsem se dočkat a hned druhý den jsem zrealizovala tuto vzpomínku i pro svou dceru, ačkoliv v poněkud zdravější variantě. A co myslíte? Baštila a byla ulepená až za ušima :-)

Na 2 - 3 porce:
  • 150g kulatozrnné rýže
  • 3 lžíce vloček (použila jsem kombinaci špaldových a žitných, ale určitě mohou být i klasické ovesné či jiné)
  • 3 lžíce kokosu (od cca 2 let, ale nemusí být, takže mladším dětem můžete vynechat)
  • 2 lžíce rýžové mouky
  • případně cukr nebo jiné sladidlo dle chuti

Rýži zalijte vodou dle návodu na obalu (zpravidla v poměru 2:1) a dejte vařit. V posledních pěti minutách vaření přisypejte ještě vločky, které tak dojdou s rýží společně. Nechte rýžovo-vločkovou kaši vychladnout a poté přidejte kokos a rýžovou mouku. Pokud chcete mít knedlíčky sladké, můžete je ještě dle chuti mírně osladit sladidlem, které vám vyhovuje. Já jsem knedlíčky nesladila a byly samotné poněkud mdlé, ale přelévala jsem je ovocným rozvarem, který byl poměrně sladký, takže výsledná chuť se srovnala. 


Ze vzniklé hmoty válejte kuličky přibližně o velikosti golfového míčku a vařte je ve vroucí vodě cca 8 minut (dle velikosti knedlíčku), dokud se nezačnou pokoušet poněkud těžkopádně vyplavat na povrch. Jsou hutnější, takže úplně vznášet na hladině se pravděpodobně nebudou, ale onen pokus o odlepení se ode dna je právě přesně ten správný moment, kdy knedlíček z vody vytáhnout.

Podávejte s ovocem, kakaem, čokoládou či čímkoliv, co máte rádi. Já jsem servírovala s ovocným rozvarem - svařila jsem ovoce s troškou cukru a posléze rozmixovala na omáčku.

Dětská specifika:
  • jak jsem uvedla již v soupisu surovin, jediná méně vhodná surovina pro děti mladší jednoho roku je kokos, který však můžete klidně vynechat
  • vločky mohou být hůře stravitelné a mohou způsobovat nadýmání, v receptu jich ale není mnoho a mám za to, že dítě ve věku 9 měsíců by si s nimi tudíž mělo poradit

6 komentářů:

  1. Dnes jsem vyzkousela a uzasne. Moc jsme si vsichni pochutnali. 👍

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsem dnes zkusila,ale neměla jsem rýžovou mouku tak jsem nahradila moukou žitnou celozrnnou a polovina knedlíčků se mi při vaření rozpadla :-( Ale i tak to bylo moc dobré :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona je žitná mouka taková hutná, těžká, lepivá a moc nesaje, takže to asi nebyla nejlepší volba. Tak příště ;-)

      Vymazat
  3. Dobrý den, mohla by se tam dát kukuřičná mouka?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Funkčně snad ano, ovšem jaké to bude chuťově, to si netroufám hádat :)

      Vymazat