U babičky na půdě jsem našla tento nádherný kytičkovaný talíř, zřejmě ještě po mojí prababičce. Byl dříve trošku nedůstojně využíván jako miska pod květináč, ale jakmile jsem ho trošku oprášila, usmála se na mě jeho rustikální krása. Hned jsem si představila, jak do něj babička servíruje knedlíky s ovocem a já, coby malá holka, je baštím a jsem ulepená až za ušima. Nemohla jsem se dočkat a hned druhý den jsem zrealizovala tuto vzpomínku i pro svou dceru, ačkoliv v poněkud zdravější variantě. A co myslíte? Baštila a byla ulepená až za ušima :-)
Na 2 - 3 porce:
- 150g kulatozrnné rýže
- 3 lžíce vloček (použila jsem kombinaci špaldových a žitných, ale určitě mohou být i klasické ovesné či jiné)
- 3 lžíce kokosu (od cca 2 let, ale nemusí být, takže mladším dětem můžete vynechat)
- 2 lžíce rýžové mouky
- případně cukr nebo jiné sladidlo dle chuti
Rýži zalijte vodou dle návodu na obalu (zpravidla v poměru 2:1) a dejte vařit. V posledních pěti minutách vaření přisypejte ještě vločky, které tak dojdou s rýží společně. Nechte rýžovo-vločkovou kaši vychladnout a poté přidejte kokos a rýžovou mouku. Pokud chcete mít knedlíčky sladké, můžete je ještě dle chuti mírně osladit sladidlem, které vám vyhovuje. Já jsem knedlíčky nesladila a byly samotné poněkud mdlé, ale přelévala jsem je ovocným rozvarem, který byl poměrně sladký, takže výsledná chuť se srovnala.
Ze vzniklé hmoty válejte kuličky přibližně o velikosti golfového míčku a vařte je ve vroucí vodě cca 8 minut (dle velikosti knedlíčku), dokud se nezačnou pokoušet poněkud těžkopádně vyplavat na povrch. Jsou hutnější, takže úplně vznášet na hladině se pravděpodobně nebudou, ale onen pokus o odlepení se ode dna je právě přesně ten správný moment, kdy knedlíček z vody vytáhnout.
Podávejte s ovocem, kakaem, čokoládou či čímkoliv, co máte rádi. Já jsem servírovala s ovocným rozvarem - svařila jsem ovoce s troškou cukru a posléze rozmixovala na omáčku.
Dnes jsem vyzkousela a uzasne. Moc jsme si vsichni pochutnali. 👍
OdpovědětVymazatTo mě těší, díky :)
OdpovědětVymazatTaky jsem dnes zkusila,ale neměla jsem rýžovou mouku tak jsem nahradila moukou žitnou celozrnnou a polovina knedlíčků se mi při vaření rozpadla :-( Ale i tak to bylo moc dobré :-)
OdpovědětVymazatOna je žitná mouka taková hutná, těžká, lepivá a moc nesaje, takže to asi nebyla nejlepší volba. Tak příště ;-)
VymazatDobrý den, mohla by se tam dát kukuřičná mouka?
OdpovědětVymazatFunkčně snad ano, ovšem jaké to bude chuťově, to si netroufám hádat :)
Vymazat