středa 14. ledna 2015

Mickeyho skořicové sušenky (od 1 roku)


Domácí sušenky jsou u nás vždycky velký hit. Rádi je mlsáme a pobavíme se už při jejich výrobě. Když navíc mají tvář oblíbené Disneyovské postavičky, je naše malá prostě nadšená :-)


  • 260g hladké mouky (použila jsem špaldovou)
  • 100g másla
  • 80g cukru
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 citron
  • 2 lžičky skořice

V míse smícháme mouku, změklé máslo, cukry, skořici a žloutky. Citron několikrát přelijeme vroucí vodou, aby se zbavil chemie a voskování, kůru nastrouháme a přidáme do těsta, stejně jako vymačkanou šťávu. Vypracujeme těsto, které poté necháme v lednici hodinku odležet. 

Vyválíme na plát silný asi půl centimetru a vykrajujeme tvary. Pečeme na 180°C (v horkovzdušné troubě na 150°C) přibližně 10 - 12 minut. 


Kde koupit vykrajovátka? Tato jsou z e-baye, nabídek je tam mnoho, já jsem využila tuto zde. Vykrajovátko mě stálo necelých 40Kč včetně dopravy a čekala jsem na něj měsíc. Dají se koupit i v Česku na Mimibazaru, ovšem mnohonásobně dráž.

Dětská specifika
  • sušenky řadím do kategorie od 1 roku víceméně jen z toho důvodu, že obsahují poměrně velké množství citronu, který patří mezi alergeny a doporučuje se až pro děti starší roku. Pokud je chcete vyzkoušet pro mladší děti, nahraďte citronovou šťávu vodou, kůru nemusíte použít vůbec. 

Moje pomocnice :)


Zdroj receptu: Pradobroty.cz

12 komentářů:

  1. Ty jsou skvělé! Ta moje je Minnie přímo posedlá, takže jí je taky musím udělat, díky za tip na ty formičky, už jsem je objednala ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé super, díky za reakci :) Pak se ráda mrknu jak se u vás sušenky povedly ;) Jen u nás s tím mám drobnou potíž v tom, že Minnie tak miluje, že ji odmítá jíst, vybírá si jen ty s Mickeyem :D

      Vymazat
  2. Nemáte zkušenost, jakým množstvím agavového sirupu nahradit ten cukr? Do dětským sušenek by se mi hodil víc a taky jsem teď bojovala s konzistencí, nechtělo to lepit...
    Díky

    OdpovědětVymazat
  3. Moc děkuji za celý Váš blog, objevila jsem ho před pár dny a už jsem zkusila 3 recepty a jelikož má naše malá ráda Minnie, hned jsem musela objednat formičky a právě teď jsem dopekla sušenky.
    Máte tady úžasné recepty, jen tak dál, moc díky. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Simčo moc díky za milý komentář i pochvalu, jsem moc ráda, že mají u vás recepty úspěch :)

    OdpovědětVymazat
  5. formicky jsou super ale bohuzel neni nikde uvedeno zda jsou BPA free coz je zrovna u vyrobku z ciny dulezite... nixcmen jsme nasel model na 3d tiskarnu tak ho hnedle tisknu abych mohl vecer zacit pect :) na vse formicky to nema ale aspon neco... kdyby neco zde je odkaz :) http://www.thingiverse.com/thing:197146

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Wow, no tak to je doslova HUSTÝ, díky za rozšíření obzorů :)) Jinak se přiznám, že kvalitě tohoto výrobku příliš nevěřím, na druhou stranu to ale přichází do styku s těstem opravdu jen krátce, takže jsem ochotná to zkousnout. Pečící formu či něco podobného bych si z Číny teda ale rozhodně nekoupila, i když kdo ví, jak jsou na tom výrobky na našem trhu..

      Vymazat
  6. Jůů...ty jsou jednoduché :-)...to je vlastně linecké ;-)...krásné...

    OdpovědětVymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. Jak dlouho prosím tyhle sušenky vydrží? Dají se uchovat v dóze nějak dlouhodoběji, nebo se začnou kazit? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, skladujte je v nejake uzavrene doze a mely by vam v radu tydnu vydrzet :)

      Vymazat
    2. To je skvělé, děkuji. :-)

      Vymazat