čtvrtek 5. května 2016

Špaldová bublanina s medem a višněmi (od 1 roku)

Léto se blíží a s ním i vidina nového, čerstvého a zralého ovoce. Moje hospodyňkovské smýšlení mě tedy poňouká, že je potřeba uvolnit místo v mrazáku na nové dobroty. Sahám proto do jeho útrob a vytáhnu.. višně! Protentokrát ;-)

  • 3 vejce
  • 110g medu
  • 150ml acidofilního mléka nebo kefíru
  • 100ml oleje
  • 200g hladké špaldové mouky (použila jsem celozrnnou variantu, ale fungovat vám jistě bude i s obyčejnou bílou)
  • 1/2 (tj. 6g) kypřícího prášku do pečiva
  • višně nebo libovolné jiné ovoce (jak už jsem zmínila v úvodu, zužitkovala jsem mražené, ale klidně zkuste i čerstvé či kompot)




Z vejce oddělte žloutky a bílky. Ty vyšlehejte v pěnu a odložte stranou. Pokračujte šleháním žloutků, ke kterým můžete přidat i med a postupně acidofilní mléko a olej. Poté ještě půl balíčku prášku do pečiva a závěrem hladkou špaldovou mouku. Nakonec opatrně vmíchejte i připravený sníh z bílků. Nalijte do vymazaného nebo pečícím papírem vyloženého menšího plechu (můj má rozměr 22x38cm), přidejte ovoce a pečte na cca 180°C asi půl hodinky, dokud nebude bublanina klasicky do zlatova. 

P.S.: Jistě jste si všimli, že v koláči není žádný cukr a je slazený medem. Pokud se ale rozhodnete použít kyselejší ovoce, jako jsou například tyto moje višně, doporučuji trošku je cukrem shora přecejen posypat, pokud kyselou chuť vyloženě nepreferujete. 


Dětská specifika
  • celozrnná mouka, med a celá vejce jsou surovinami, které považuji za nevhodné pro děti do 1 roku. Mám navíc za to, že takto malé děti ještě nemají natolik zavedený stravovací režim, aby měly potřebu mlsat, proto řadím do receptů pro starší


4 komentáře:

  1. Je nádherná! Určitě musím zkusit, protože bublanina s medem a navíc višněma - to musí být výborné! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :) Budu se těšit na zprávu jak chutnala ;-)

      Vymazat
  2. Dnes jsem pekla částečně s meruňkovým kompotem a částečně s jahodami z mrazáku. Je výborný. Děkuji,

    OdpovědětVymazat