Moje zdravější a osvěžující verze tohoto báječného salátu. Jako příloha k masu, k domácímu hamburgeru a nebo prostě jen tak, na bagra se lžící u večerního televizního programu :-)))
Na cca 4 porce:
- 500g hlávkového zelí
- 100g mrkve
- 1 menší cibule
- cca 4 lžíce zakysané smetany (můžete nakombinovat i s bílým jogurtem, množství řiďte dle své chuti)
- cca 1/2 lžičky soli (nebo jinak dle chuti)
- cca 1 lžíce octa ( (nebo jinak dle chuti, zdravěji můžete použít i citron)
- cca 1 lžička kmínu (nebo jinak dle chuti)
- potřebovat budete ještě stlačovací nádobu nebo mísu se zátěží (já jsem použila šunkovar, který přesně tuto funkci splňuje)
Zelí nakrouhejte na malé kousky, mrkev nastrouhejte na větším struhadle a cibuli nakrájejte na jemno. Vše v míse smíchejte se solí a kmínem a pořádně rukama promačkejte, aby zelenina pustila první vodu. Poté stlačte v připravené nádobě a nechce odpočívat ideálně třeba přes noc, ale pokud spěcháte, i hodinka nebo dvě snad postačí (nádoba během toho nemusí být nutně v lednici). Poté slijte vymačkanou vodu, přidejte zakysanou smetanu, ocet nebo citron a případně dle chuti ještě dosolte a dochuťte kmínem. Salát podávejte dobře vychlazený.
Žádné komentáře:
Okomentovat