pondělí 2. května 2016

Odlehčený coleslaw (od 1 roku)


Moje zdravější a osvěžující verze tohoto báječného salátu. Jako příloha k masu, k domácímu hamburgeru a nebo prostě jen tak, na bagra se lžící u večerního televizního programu :-)))

Na cca 4 porce

  • 500g hlávkového zelí
  • 100g mrkve
  • 1 menší cibule
  • cca 4 lžíce zakysané smetany (můžete nakombinovat i s bílým jogurtem, množství řiďte dle své chuti)
  • cca 1/2 lžičky soli (nebo jinak dle chuti)
  • cca 1 lžíce octa ( (nebo jinak dle chuti, zdravěji můžete použít i citron)
  • cca 1 lžička kmínu (nebo jinak dle chuti)

  • potřebovat budete ještě stlačovací nádobu nebo mísu se zátěží (já jsem použila šunkovar, který přesně tuto funkci splňuje)


Zelí nakrouhejte na malé kousky, mrkev nastrouhejte na větším struhadle a cibuli nakrájejte na jemno. Vše v míse smíchejte se solí a kmínem a pořádně rukama promačkejte, aby zelenina pustila první vodu. Poté stlačte v připravené nádobě a nechce odpočívat ideálně třeba přes noc, ale pokud spěcháte, i hodinka nebo dvě snad postačí (nádoba během toho nemusí být nutně v lednici). Poté slijte vymačkanou vodu, přidejte zakysanou smetanu, ocet nebo citron a případně dle chuti ještě dosolte a dochuťte kmínem. Salát podávejte dobře vychlazený. 


Dětská specifika:
  • salát je svým složením (samozřejmě až na sůl) zdravý a podle mě i bezproblémový, přesto především kvůli přítomnosti hůře stravitelného zelí řadím do kategorie od 1 roku. Od tohoto věku by si podle mého názoru dítě s touto surovinou v přiměřeném množství mělo už poradit.  

Žádné komentáře:

Okomentovat