Léto se blíží a s ním i vidina nového, čerstvého a zralého ovoce. Moje hospodyňkovské smýšlení mě tedy poňouká, že je potřeba uvolnit místo v mrazáku na nové dobroty. Sahám proto do jeho útrob a vytáhnu.. višně! Protentokrát ;-)
- 3 vejce
- 110g medu
- 150ml acidofilního mléka nebo kefíru
- 100ml oleje
- 200g hladké špaldové mouky (použila jsem celozrnnou variantu, ale fungovat vám jistě bude i s obyčejnou bílou)
- 1/2 (tj. 6g) kypřícího prášku do pečiva
- višně nebo libovolné jiné ovoce (jak už jsem zmínila v úvodu, zužitkovala jsem mražené, ale klidně zkuste i čerstvé či kompot)
Z vejce oddělte žloutky a bílky. Ty vyšlehejte v pěnu a odložte stranou. Pokračujte šleháním žloutků, ke kterým můžete přidat i med a postupně acidofilní mléko a olej. Poté ještě půl balíčku prášku do pečiva a závěrem hladkou špaldovou mouku. Nakonec opatrně vmíchejte i připravený sníh z bílků. Nalijte do vymazaného nebo pečícím papírem vyloženého menšího plechu (můj má rozměr 22x38cm), přidejte ovoce a pečte na cca 180°C asi půl hodinky, dokud nebude bublanina klasicky do zlatova.
P.S.: Jistě jste si všimli, že v koláči není žádný cukr a je slazený medem. Pokud se ale rozhodnete použít kyselejší ovoce, jako jsou například tyto moje višně, doporučuji trošku je cukrem shora přecejen posypat, pokud kyselou chuť vyloženě nepreferujete.
Je nádherná! Určitě musím zkusit, protože bublanina s medem a navíc višněma - to musí být výborné! :)
OdpovědětVymazatDíky! :) Budu se těšit na zprávu jak chutnala ;-)
VymazatDnes jsem pekla částečně s meruňkovým kompotem a částečně s jahodami z mrazáku. Je výborný. Děkuji,
OdpovědětVymazatTo jsem ráda, díky :)
OdpovědětVymazat