Brokolici je u dětí vždycky lepší pro jistotu do něčeho "schovat" :-)) Tak proč ne třeba do koláče, že? Tento je navíc s podílem žitné mouky a plný tvarohu.
Na těsto:
- 120g hladké žitné mouky
- 200g hladké špaldové mouky
- 140g rostlinného oleje (používám řepkový)
- 1 vejce
Na náplň:
- cca 160g brokolice (odpovídá zhruba jedné polovině)
- 1 vanička tvarohu
- 100ml mléka
- 2 vejce
- 1 mozzarella
- 3 lžíce sezamových semínek
- 1 stroužek česneku (nebo jinak dle chuti)
- na špičku lžičky strouhaného muškářového oříšku
- sůl dle chuti
- přidat můžete i na proužky nakrájenou kvalitní šunku
Brokolici naloupejte na malé růžičky a dejte vařit na cca 5 minut (můj tip pokud nechcete, aby ztratila barvu: nasypte k ní trošku jedlé sody ;). Mezitím vyšlehejte vejce s mlékem, vmíchejte tvaroh, nastrouhanou mozzarellu, přidejte sezamová semínka a dochuťte solí a muškátovým oříškem. Polovinu uvařené brokolice společně se stroužkem česneku rozmixujte na kaši a vmíchejte do hmoty, stejně jako malé růžičky zbylé celé brokolice (aby zkrátka byly v koláči i nějaké kousky).
Těsto rozprostřete na dno vymazané kulaté formy (není dostatečně tvárné na to, aby se dalo dobře vyválet válečkem, takže jej jen "roztlapkejte" rukama po dně). Nezapomeňte z části těsta udělat váleček a z něj vytvořit kolem dokola po obvodu okraj, aby vám náplň nevytekla (potřebujete aspoň tak 1 cm, možná i více). Těsto na dně propíchejte na několika místech vidličkou a jen tak samotné v troubě 5 minut předpečte - na 170°C. Pak jej z trouby vytáhněte a přidejte náplň. Pokračujte v pečení na stejnou teplotu zhruba půl hodinky, dokud nebude koláč zlatavý.
To vypadá skvěle.
OdpovědětVymazatUž se peče. :P
OdpovědětVymazatOoo :) Nezapomeň mi ho pak ukázat ;)
Vymazat