pátek 11. března 2016

Křehký špaldový koláč s tvarohem a jahodami (od 1 roku)

Měla jsem přebytek většího množství jahod, které v zimě samozřejmě nemají onu letní kvalitu, takže na koktejl nebo pohár mi nepřišly nejlepší. Když se takové jahůdky ale upečou, rozvine se jejich nádherná vůně a takový koláč je pak hned o třídu lepší kategorie. Doplněný tvarohem a ze zdravějšího druhu mouky je to navíc příjemný malý hřích s připomínkou léta :-)

Na těsto:
  • 170g hladké špaldové mouky
  • 125g rozpuštěného másla
  • 60g moučkového cukru
  • 1 žloutek

Na náplň:
  • 1 vanička tvarohu
  • 1 vejce + 1 zbylý bílek z vejce od těsta
  • 50g krystalového cukru (můžete nakombinovat i s vanilkovým)
  • 1 vanilkový puding
  • 1 lžíce rumu (nemusí být)
  • troška citronové kůry a šťávy
  • jahody dle chuti a potřeby (použila jsem asi 5 velkých kusů)


Začněte přípravou těsta. Žloutek vyšlehejte s cukrem a rozpuštěným máslem do jemné pěny a postupně vmíchejte i všechnu mouku. Vypracujte vláčné těsto, které nechte odpočinout chvíli v chladu lednice. 


Mezitím co těsto tuhne v lednici, připravte si náplň. Tvaroh smíchejte s jedním žloutkem, cukrem a pudinkem. Přidejte i citron a rum pro vůni. Poté opatrně zamíchejte sníh vyšlehaný z obou bílků.

Utrhněte si kus pečícího papíru velkého tak, aby vám stačil na vyplnění formy, ve které budete péct (moje má průměr 26cm). Zmačkejte ho pod proudem vody a pořádně vyždímejte. Pak s ním formu krásně vyložíte, aniž by se vám krčil a "utíkal". Z těsta si malý kousek odeberte, zbytek vyválejte na placku a rozprostřete do připravené pečící formy, pěkně po celém dně. Z odloženého zbytku těsta vyválejte váleček, kterým vytvoříte těstu okraj, aby vám nevytekla náplň. Propíchejte dno na několika málo místech vidličkou, aby se vám těsto nevzdouvalo, a dejte jej jen tak samotné do trouby rozpálené na 170°C. Na pět minut. Poté vytáhněte, nalijte do těsta krém a nahoru jahody. Pokud budete chtít, vyšperkujte ještě drobenkou, kterou vytvoříte z mouky, másla a cukru v poměru 2:1:1. Dopečte při oněch 170°C dalších přibližně 30 minut (zkrátka dozlatova, dle zkušeností s vlatní troubou).

Odrazila jsem se od tohoto babičkovského receptu. 


Dětská specifika
  • cukr, tvaroh, celá vejce i jahody - vše jsou suroviny, které jsou pro děti před prvním rokem nevhodné

18 komentářů:

  1. Dnes jsem koláč vyzkoušela. Je naprosto famózní!

    OdpovědětVymazat
  2. Dnes jsem koláč vyzkoušela. Je naprosto famózní!

    OdpovědětVymazat
  3. Tak ten je opravdu luxusní. Musím se přiznat, že jsem přípravu, kvůli dětem, velmi zrychlila, ale na výsledku to neubralo :o). Těsto jsem vmačkala do dortové formy bez vymazání, rovnou dala náplň, posypala jablíčky, zbytkem namletých ořechů a skořicí a dala péct. Těším se na léto až ho vyzkouším i s jiným ovocem. Děkuji za recept ;o)

    OdpovědětVymazat
  4. Dnes jsem kolac pekla poupraveny pro diabetika a vysledek byl fantasticky! Diky za recept :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Uz se pece, z konzistence testa jsem naprosto uchvacena, pokud bude tak dobre jak dobre se s nim pracovalo tak u nej zustavam jednou provzdy :D

    OdpovědětVymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  7. Dělám už po druhé:-) Famózní záležitost...

    OdpovědětVymazat
  8. Výborné!!! Místo drobenkou jsem to zalila medem a jedla ještě horké...naprosto úžasné;)

    OdpovědětVymazat
  9. Je úžasné, jak každá vymyslíte nějakou další, svou, novou inovaci :-) Díky všem za pochvaly :)

    OdpovědětVymazat
  10. Hmm zkusím s rebarborou,mam ji plnou zahradu, tak zuzitkuji :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Tak uz je v troube jen s malinama. A jsem zvedava. Mnam :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  13. Vypadá to výborně. Dá se cukr nějak nahradit při přípravě těsta?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Některá maminka ho dělala pro diabetika a cukr do těsta nedala myslím vůbec. I přesto byl prý výborný ;)

      Vymazat
  14. Dnes jsem delala se svestkama a byl naprosto luxusni, uz rozdavam recepty i dal... opravdu skvely... mnam... diky za inspiraci... :)

    OdpovědětVymazat