Měla jsem přebytek většího množství jahod, které v zimě samozřejmě nemají onu letní kvalitu, takže na koktejl nebo pohár mi nepřišly nejlepší. Když se takové jahůdky ale upečou, rozvine se jejich nádherná vůně a takový koláč je pak hned o třídu lepší kategorie. Doplněný tvarohem a ze zdravějšího druhu mouky je to navíc příjemný malý hřích s připomínkou léta :-)
Na těsto:
- 170g hladké špaldové mouky
- 125g rozpuštěného másla
- 60g moučkového cukru
- 1 žloutek
Na náplň:
- 1 vanička tvarohu
- 1 vejce + 1 zbylý bílek z vejce od těsta
- 50g krystalového cukru (můžete nakombinovat i s vanilkovým)
- 1 vanilkový puding
- 1 lžíce rumu (nemusí být)
- troška citronové kůry a šťávy
- jahody dle chuti a potřeby (použila jsem asi 5 velkých kusů)
Začněte přípravou těsta. Žloutek vyšlehejte s cukrem a rozpuštěným máslem do jemné pěny a postupně vmíchejte i všechnu mouku. Vypracujte vláčné těsto, které nechte odpočinout chvíli v chladu lednice.
Mezitím co těsto tuhne v lednici, připravte si náplň. Tvaroh smíchejte s jedním žloutkem, cukrem a pudinkem. Přidejte i citron a rum pro vůni. Poté opatrně zamíchejte sníh vyšlehaný z obou bílků.
Utrhněte si kus pečícího papíru velkého tak, aby vám stačil na vyplnění formy, ve které budete péct (moje má průměr 26cm). Zmačkejte ho pod proudem vody a pořádně vyždímejte. Pak s ním formu krásně vyložíte, aniž by se vám krčil a "utíkal". Z těsta si malý kousek odeberte, zbytek vyválejte na placku a rozprostřete do připravené pečící formy, pěkně po celém dně. Z odloženého zbytku těsta vyválejte váleček, kterým vytvoříte těstu okraj, aby vám nevytekla náplň. Propíchejte dno na několika málo místech vidličkou, aby se vám těsto nevzdouvalo, a dejte jej jen tak samotné do trouby rozpálené na 170°C. Na pět minut. Poté vytáhněte, nalijte do těsta krém a nahoru jahody. Pokud budete chtít, vyšperkujte ještě drobenkou, kterou vytvoříte z mouky, másla a cukru v poměru 2:1:1. Dopečte při oněch 170°C dalších přibližně 30 minut (zkrátka dozlatova, dle zkušeností s vlatní troubou).
Odrazila jsem se od tohoto babičkovského receptu.
Odrazila jsem se od tohoto babičkovského receptu.
Dnes jsem koláč vyzkoušela. Je naprosto famózní!
OdpovědětVymazatTo jsem ráda, díky :)
VymazatDnes jsem koláč vyzkoušela. Je naprosto famózní!
OdpovědětVymazatTak ten je opravdu luxusní. Musím se přiznat, že jsem přípravu, kvůli dětem, velmi zrychlila, ale na výsledku to neubralo :o). Těsto jsem vmačkala do dortové formy bez vymazání, rovnou dala náplň, posypala jablíčky, zbytkem namletých ořechů a skořicí a dala péct. Těším se na léto až ho vyzkouším i s jiným ovocem. Děkuji za recept ;o)
OdpovědětVymazatDnes jsem kolac pekla poupraveny pro diabetika a vysledek byl fantasticky! Diky za recept :-)
OdpovědětVymazatMoc děkuji za pochvaly děvčata! :-)
OdpovědětVymazatUz se pece, z konzistence testa jsem naprosto uchvacena, pokud bude tak dobre jak dobre se s nim pracovalo tak u nej zustavam jednou provzdy :D
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatDělám už po druhé:-) Famózní záležitost...
OdpovědětVymazatVýborné!!! Místo drobenkou jsem to zalila medem a jedla ještě horké...naprosto úžasné;)
OdpovědětVymazatJe úžasné, jak každá vymyslíte nějakou další, svou, novou inovaci :-) Díky všem za pochvaly :)
OdpovědětVymazatHmm zkusím s rebarborou,mam ji plnou zahradu, tak zuzitkuji :-)
OdpovědětVymazatTak uz je v troube jen s malinama. A jsem zvedava. Mnam :-)
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatVypadá to výborně. Dá se cukr nějak nahradit při přípravě těsta?
OdpovědětVymazatNěkterá maminka ho dělala pro diabetika a cukr do těsta nedala myslím vůbec. I přesto byl prý výborný ;)
VymazatDnes jsem delala se svestkama a byl naprosto luxusni, uz rozdavam recepty i dal... opravdu skvely... mnam... diky za inspiraci... :)
OdpovědětVymazatA já díky za pochvalu :)
Vymazat