Dobroty z jednoho pekáče jsou nejlepší! Rychlé, jednoduché a skvělé v tom, že chutě se krásně propojí a zintenzivní.
- kachní stehna (či jiná část kachny nebo celá)
- 1 cibule
- 1 pomeranč
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce oleje
- 2 hrsti sušených brusinek
- 2 lžíce brusinkové marmelády (nebo jiné kyselé, např. višňové nebo rybízové)
- sůl a tymián dle potřeby
Pomeranč z jedné poloviny vymačkejte, druhou polovinu oloupejte a rozeberte na měsíčky. Pomerančovou šťávu smíchejte se lžící medu, dvěma lžícemi oleje a tymiánem na marinádu (pro dospělé můžete přidat i kapku něčeho ostřejšího, například koňaku), ve které "vykoupejte" maso. Maso také nezapomeňte osolit.
Pekáč vymažte (ideálně zcela nedietně kachním sádlem), přidejte na kostky nakrájenou cibuli, zbylý pomeranč, dvě hrsti brusinek a také marinované maso. Pokud chcete s kachnou péct rovnou i přílohu, můžete přidat i na kostičky nakrájené brambory. Dle potřeby případně ještě podlijte (zvlášť pokud jste do pekáče dali brambory), přiklopte a pečte ve troubě vyhřáté na cca 120°C do změknutí masa - bude to trvat alespoň dvě tři hodiny, ale konfitování při této nižší teplotě se vám vrátí na chuti masa, věřte mi :-) Závěrem dopečte na vyšší teplotu bez poklice - do zlaté kůrčičky.
Z pekáče po upečení vyjměte maso (a případně i brambory) a ingredience společně s částí výpeku rozmixujte se dvěma lžícemi brusinkové marmelády na voňavou nasládlou omáčku, kterou podávejte ke kachně.
Pokud se vám líbí zapékací miska značky Berndes, kterou jsem použila pro přípravu tohoto receptu, můžete si na ni posbírat body v rámci této kampaně řetězce Albert.
Dětská specifika:
Žádné komentáře:
Okomentovat