úterý 1. března 2016

Banánový mugcake (od 1 roku)

Tato forma hrnkového dezertu zaznamenává v poslední době hotový boom. Není ale divu, je to totiž poměrně zdravá varianta mlsání a co především - hotová do pěti minut včetně tepelné úpravy. Lákavé, co myslíte? ;-)

Na 1 hrnek (1 větší či 2 menší porce):
  • 1 zralý banán
  • 1 vejce
  • 70g vloček (použila jsem kombinaci špaldových a žitných, ale fungovat jistě bude i s jinými)
  • 1 lžíce libovolného sirupu nebo sladidla (použila jsem tento brusinkový)
  • 1 lžíce kakaa (pro děti od 2 let, ale lze udělat i bez)

Banán rozmačkáme a v hrnečku rozmícháme s vejcem, přidáme sirup, vločky a případně i kakao. Pečlivě promícháme a poté šoupneme na 2 minuty do mikrovlnky. Po této krátké době z něj už vyklopíte rozpečenou voňavou bábovičku, kterou můžete libovolně doplnit například tvarohem, jogurtem, ovocem, ořechy, semínky či čímkoliv dalším dle chuti. 

Dětská specifika
  • vzhledem k přítomnosti celého vejce a taky skutečnosti, že dětem do 1 roku, které ještě nemají ustálené stravovací zvyklosti, bych nepřilepšovala žádnými "dezerty", řadím tento recept do kategorie od 1 roku

5 komentářů:

  1. Můžu se zeptat-do mikrovlnky na jaký výkon? Bude vajíčko hotové :-)? Děkuji N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je právě to, co nevím, na naší mikrovlnce se to nikde nepíše :-)) Zkuste nějakou zlatou střední cestu a pak do bábovičky píchněte, určitě poznáte, jestli je to propečené ;)

      Vymazat
  2. Je možné péct v troubě? Nezkousela jste to? Děkuji za odpoved

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nezkoušela, ale fungovat by to principielně mělo. Jen to pak už trošku postrádá smysl právě v té rychlosti a možnosti udělat si to za dvě minuty v hrnku, protože trouba se musí rozpálit atd. Neporadím ani s časem a teplotou, ale jestli máte chuť experimentovat, klidně to zkuste ;)

      Vymazat
  3. V troubě bych to zkusila dát do formy na muffiny...mikrovlnka je super,ale používáme jí výjimečně..žádnou výhodu, krom rychlého ohřevu-tedy úspory času,v ní nevidím...já malé dávám místo kakaa jako vhodnou alternativu karobový prášek...určitě recept vyzkoušíme-hned zítra ráno:-)

    OdpovědětVymazat