Se žitnou moukou je to vždycky tak trošku složitější. Je hutná, mazlavá a hůř se s ní pracuje, na pečení sladkého se podle mě ani tak moc nehodí. Tento recept je ale výjimkou a dělá z této buchtičky i o něco málo zdravější hřích :-)
Na těsto:
- 200g hladké žitné mouky
- 200g polohrubé mouky
- 200ml mléka
- 60g třtinového cukru
- 60g másla
- 2 žloutky
- 30g droždí (3/4 kostičky)
Na náplň:
- 1 vanička tvarohu
- 1 jablečná přesnídávka (měla jsem domácí, hodně hustou, kupovaná je řidší, takže přidávejte radši postupně)
- vybrané ovoce (použila jsem kompotované meruňky a strouhaná jablka)
- drobenka dle potřeby (hrubá nebo polohrubá mouka, cukr a máslo v poměru 2:1:1)
- případně cukr dle potřeby
Vyšlehejte tekuté přísady na těsto a přidejte pevné, droždí do hmoty opatrně rozdrobte rukou a zapracujte. Těsto by mělo být tahavé a lepivé, ale určitě ne tekuté, mělo by držet pohromadě ve tvaru, jaký z něj uděláte. Nechte v teple pod utěrkou odpočívat cca 15 minut.
Mezitím si vytvořte tvarohovou náplň smícháním měkkého tvarohu a dětské přesnídávky. Pokud to považujete za potřebné, ještě ji můžete i dosladit.
Těsto roztahejte prsty do stran po dně menšího vymazaného nebo pečícím papírem vyloženého plechu, přelijte náplní a doplňte vybraným ovocem. Poté zasypejte ještě drobenkou. Pečte na 170°C přibližně 30 - 40 minut.
Odrazila jsem se původně od tohoto receptu uživatelky teniska, které za něj tímto děkuji :-)
Je opravdu moc dobrý. Příště musím dělat z dvojité dávky, jak rychle jsme ji snědli. Jen se chci zeptat, proč jste nepoužila ty bílky :o) Děkuji Olga
OdpovědětVymazatCha, to je otazka do pranice :))) Já už totiž popravdě vůbec nevím :))) Zřejmě jsem od něčeho měla zbylé jen zloutky, tak jsem je takto použila. Bílky můžete naslehat a zamichat do tvarohu ;)
VymazatJinak jsem noc rada, že chutnalo a děkuji :)
Vymazat