sobota 13. února 2016

Jáhlovo-šmakounové šišky (od 1 roku)

Sladká verze čehokoliv u nás nikdy nezklame, ovšem často se stává, že sladká jídla neobsahují téměř žádnou bílkovinu. Tato kombinace jahel, švestek a máku, je ovšem obohacená ještě bílkovinou ze Šmakouna, takže nutričně určitě lepší než běžná česká klasika. Udělat si ji navíc můžete klidně i bezlepkově.

Na cca 3 porce:

  • 100g (1/2 balíčku) šmakouna (použila jsem švestkový se skořicí, ale příchuť je na vás, klidně i natural)
  • 100g jahel
  • cca 100g mouky (použila jsem celozrnnou špaldovou, hodí se ale i jiná alternativa, například rýžová)
  • 1 vejce


Jáhly dvakrát spařte horkou vodou a propláchněte, aby se zbavily případné hořkosti. Poté uvařte do měkka podle návodu na obalu. Okapejte, nechte vychladnout, vmíchejte vejce, nastrouhejte šmakouna a zahustěte moukou. 

Z těsta tvořte válečky nebo kuličky, které ve vroucí vodě vařte dokud nevyplavou na povrch.

Servírovat můžete na sladko (třeba jako já s mákem a švestkami), ale i naslano, třeba jako přílohu k nějaké omáčce. 

Dětská specifika:
  • Šmakoun je vaječná bílkovina a ty jak známo v nadměrném množství zatěžují ledviny malých dětí. Od jednoho roku ovšem nevidím problém v nahrazení porce bílkovin (například z masa nebo vajec) právě porcí Šmakouna. 

2 komentáře:

  1. Dá se místo jáhlů použít něco jiného?Mám doma jen pohanku a cizrnu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těžko říct, je to recept s jáhlemi ;) Ale experimentativně určitě zkusit můžete, spíš tu pohanku :o)

      Vymazat