Sladká verze čehokoliv u nás nikdy nezklame, ovšem často se stává, že sladká jídla neobsahují téměř žádnou bílkovinu. Tato kombinace jahel, švestek a máku, je ovšem obohacená ještě bílkovinou ze Šmakouna, takže nutričně určitě lepší než běžná česká klasika. Udělat si ji navíc můžete klidně i bezlepkově.
Na cca 3 porce:
- 100g (1/2 balíčku) šmakouna (použila jsem švestkový se skořicí, ale příchuť je na vás, klidně i natural)
- 100g jahel
- cca 100g mouky (použila jsem celozrnnou špaldovou, hodí se ale i jiná alternativa, například rýžová)
- 1 vejce
Jáhly dvakrát spařte horkou vodou a propláchněte, aby se zbavily případné hořkosti. Poté uvařte do měkka podle návodu na obalu. Okapejte, nechte vychladnout, vmíchejte vejce, nastrouhejte šmakouna a zahustěte moukou.
Z těsta tvořte válečky nebo kuličky, které ve vroucí vodě vařte dokud nevyplavou na povrch.
Servírovat můžete na sladko (třeba jako já s mákem a švestkami), ale i naslano, třeba jako přílohu k nějaké omáčce.
Dá se místo jáhlů použít něco jiného?Mám doma jen pohanku a cizrnu.
OdpovědětVymazatTěžko říct, je to recept s jáhlemi ;) Ale experimentativně určitě zkusit můžete, spíš tu pohanku :o)
Vymazat