Znáte ta nedělní rána, kdy doma není ani kůrka chleba a vy přemýšlíte, co na snídani vymyslet místo něj? K tomu navíc velká chuť na něco sladkého, ideálně i zdravého, v lednici načatá cizrna a na stole nová pánev. To prostě přímo volalo o LÍVANCE! :) Původně měly být zcela bez mouky, ale znáte to, ne vždycky ty experimenty vychází :)) I tak je jí tam ale podstatně méně, než v lívancích klasických, tak je vyzkoušejte :-)
- cca 150g předvařené cizrny (odpovídá 1/2 plechovky cizrny Bonduelle Vapeur)
- 1 zralý banán
- 1 vejce
- 2 lžíce hladké mouky (použila jsem špaldovou, typ 630)
- 150ml mléka (dětem čerstvé plnotučné)
Cizrnu rozmixujte společně s vejcem, banánem a troškou mléka na hladkou kaši. Pak přidejte zbytek mléka a mouku a ještě jednou promixujte do těstíčka hladké konzistence. Smažte na nepřilnavé pánvi, ta moje to zvládne i zcela bez tuku.
Často se mě u různých mých lívanců a palačinek ptáte, jak a na čem je smažit, aniž byste u toho přišly o nervy :-)) Zvolte určitě kvalitní pánev s nepřilnavým povrchem, před prvním použitím ji pomocí maškovačky promastěte tukem a pak již jen oplachujte. Před smažením palačinek pánev dobře rozpalte, po nalití těsta snižte teplotu, aby se těsto dobře propeklo a nespálil se jen povrch. Konkrétně používám tuto palačinkovou pánev od firmy Royalty Line a mohu ji jen doporučit :-)
Jsou výborné. Cizrna v nich není vůbec poznat. Jediná věc mě trápila, že mi těstíčko v průběhu smažení řídlo, takže jsem přisypávala mouku. Příště je vyzkouším s nějakým alternativním mlékem :) Děkuji za blog, je příjemné narazit na někoho, kdo má, co se týká dětského stravování, rozum :)
OdpovědětVymazatDíky, jsem rada :)
VymazatVyborne :-) Funguje aj v bezlepkovej verzii, pohankova a ryzova muka 1:1 :-)
OdpovědětVymazatPerfektní, moc díky za tenhle postřeh i pro ostatní maminky :-)
Vymazat