neděle 21. února 2016

Cizrnové lívance (od 1 roku)

Znáte ta nedělní rána, kdy doma není ani kůrka chleba a vy přemýšlíte, co na snídani vymyslet místo něj? K tomu navíc velká chuť na něco sladkého, ideálně i zdravého, v lednici načatá cizrna a na stole nová pánev. To prostě přímo volalo o LÍVANCE! :) Původně měly být zcela bez mouky, ale znáte to, ne vždycky ty experimenty vychází :)) I tak je jí tam ale podstatně méně, než v lívancích klasických, tak je vyzkoušejte :-)

  • cca 150g předvařené cizrny (odpovídá 1/2 plechovky cizrny Bonduelle Vapeur)
  • 1 zralý banán
  • 1 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky (použila jsem špaldovou, typ 630)
  • 150ml mléka (dětem čerstvé plnotučné)


Cizrnu rozmixujte společně s vejcem, banánem a troškou mléka na hladkou kaši. Pak přidejte zbytek mléka a mouku a ještě jednou promixujte do těstíčka hladké konzistence. Smažte na nepřilnavé pánvi, ta moje to zvládne i zcela bez tuku. 


Často se mě u různých mých lívanců a palačinek ptáte, jak a na čem je smažit, aniž byste u toho přišly o nervy :-)) Zvolte určitě kvalitní pánev s nepřilnavým povrchem, před prvním použitím ji pomocí maškovačky promastěte tukem a pak již jen oplachujte. Před smažením palačinek pánev dobře rozpalte, po nalití těsta snižte teplotu, aby se těsto dobře propeklo a nespálil se jen povrch. Konkrétně používám tuto palačinkovou pánev od firmy Royalty Line a mohu ji jen doporučit :-)

Dětská specifika:
  • lívance řadím do kategorie "od 1 roku" především kvůli obsahu cizrny, které je v nich poměrně hodně a znamená to tedy poměrně dost bílkovin, což by mohlo menším dětem zatěžovat ledviny
  • do roka nevhodné je podle mého názoru i mléko

4 komentáře:

  1. Jsou výborné. Cizrna v nich není vůbec poznat. Jediná věc mě trápila, že mi těstíčko v průběhu smažení řídlo, takže jsem přisypávala mouku. Příště je vyzkouším s nějakým alternativním mlékem :) Děkuji za blog, je příjemné narazit na někoho, kdo má, co se týká dětského stravování, rozum :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vyborne :-) Funguje aj v bezlepkovej verzii, pohankova a ryzova muka 1:1 :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Perfektní, moc díky za tenhle postřeh i pro ostatní maminky :-)

      Vymazat