úterý 29. prosince 2015

Špaldové ravioli s hráškovým pyré (od 1 roku)

Ježíšek nadělil vykrajovátka na ravioli. A protože u nás vykrajování všemožných tvarů opravdu milujeme, hned první odpoledne po svátcích jsme se s malou takto krásně bavily :-)

Na cca 3 porce:
  • cca 200g hladké špaldové mouky (použila jsem typ 630 z Lidlu, fungovat určitě bude i s klasickou bílou)
  • 2 vejce (vel. M)
  • 200g mraženého hrášku
  • 4 lžíce smetany ke šlehání
  • 2 lžíce sezamových semínek (od cca 2 let, můžete vynechat)
  • 2 stroužky česneku (nebo jinak dle chuti)
  • sůl, pepř dle chuti


Z rozšlehaných vajec a mouky vytvořte pevné gumové těsto, které nechte půl hodinky odpočinout na lince. Množství mouky berte spíše orientačně, záleží na jejím typu i velikosti vajec, proto se nebojte klidně přidat více mouky nebo pár kapek vody. Poté vyválejte na co nejtenčí plát (můžete si pomoci i roztahováním rukama), podélně těsto rozpulte a na jednu z polovin navrstvěte hráškové pyré. Potřete zlehka po okrajích vodou nebo vejcem a přiklopte druhou polovinou těsta. Vykrájejte tvary. Vařte je v osolené vroucí vodě cca 4 minuty. 


Hrášková náplň

Mražený hrášek nechte povolit a nebo přelijte vroucí vodou, nechte chvíli prohřát a poté slijte. Přidejte 4 lžíce smetany ke šlehání, česnek, sůl, pepř a rozmixujte na hladkou kaši. Poté vmíchejte sezamová semínka a můžete plnit do těstovin. 

K této hráškové verzi můžete dospělým přidat ještě trošku slaniny, přelít rozpuštěným máslem či výpekem a zastrouhnout parmezánem nebo jiným oblíbeným sýrem. Do tohoto těsta můžete samozřejmě použít libovolnou náplň, ať už sladkou či slanou. Třeba jako tato srdíčka plněná višněmi a borůvkami.


Dětská specifika:
  • samotná těstovina s hráškem je vhodná i pro děti před prvním rokem, nicméně řadím do kategorie od 1 roku vzhledem k přítomnosti šlehačky a česneku
  • sezamová semínka jsou jakožto i jiná semínka vhodné spíše až 2 - 3 let. Menším dětem je můžete vynechat, větším je určitě nezapomeňte přidat, neboť jídlu přidávají na nutriční hodnotě a vypijí i případný nadbytek tekutiny v náplni.  

3 komentáře:

  1. Moc hezky recept. taky zkusim udelat i kdyz moc nevarim a nepecu:( dostala jsem takovedle vykrajovatka http://www.decodoma.cz/Vykrajovatka-na-marcipan-mix.html , ktera jsou na marcipan, ale mohli by byt i na ravioly, ne? to by nemelo vadit pri vykrajovani, ze?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zřejmě to půjde, ale ten reliéf tam nejspíš nezůstane a navíc to bude chtít slepit ručně. Vykrajovatka na ravioli rovnou spojí ty dvě vrstvy.

      Vymazat
  2. Lákavý recept, ravioli mají úspěch i u nás!

    NEPLECHA NA PLECHU

    OdpovědětVymazat