pátek 23. října 2015

Dýňové rizoto (od 6 měsíců)

Mám ráda jednoduché a dobré věci. Toto rizoto je jednou z nich. Dýně mu dodává tu správnou mazlavou konzistenci a tymián báječnou vůni :)


Na přibližně 2 porce:

  • 100g rýže na risotto
  • 1 menší červená cibule
  • cca 1/4 malé dýně hokkaido (nebo obdobné množství jiné)
  • cca 1/2 středně velké cukety
  • vývar dle potřeby (cca 250ml)
  • lžíce másla
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • sůl dle chuti

V pánvi rozehřejte máslo, na němž osmahněte na drobno nakrájenou cibuli a dýni a cuketu na kostičky (v multicookeru funkce FRY, cca 15 minut). Až vše chytí zlatavou barvu, přisypte rýži, krátce společně zapražte, přidejte tymián a podlijte troškou vývaru. Nechte zvolna bublat a vsakovat vývar do rýže, semtam promíchejte a doplňte další vývar. Vařte tímto způsobem, dokud nebude rýže měkká (v multicookeru můžete využít funkci PILAF RISOTTO, která toto udělá za vás a ohlásí, až bude tekutina vypařená). Jestliže to bude potřeba, můžete ještě dosolit (dětem od 1 roku a dospělým). Pokud chcete, můžete na závěr vmíchat ještě trošku dalšího másla - tak to italové dělají, aby bylo rizoto jemné a krémové. Toto ale u tohoto receptu poměrně dobře nahradí dýně, která je samozřejmě zdravější než máslo. 

Můj tip: pro dospělé jsem přidala trošku sušené Schwarzwaldské šunky do základu. 


Dětská specifika:
  • jedinou méně vhodnou součástí receptu je máslo, které je tabulkově doporučováno od 9 měsíců. Pokud se tedy rozhodnete vařit toto jídlo pro menší děti, vynechala bych počáteční úpravu smažením, nebo alespoň použila kvalitní (řepkový) olej.

3 komentáře:

  1. Moc dobry recept, dceri velmi chutnalo.

    OdpovědětVymazat
  2. Výborný recept, moc jsme si pochutnali, jak malá tak my rodiče a koukám, že jste sem recept přidala na narozeniny mojí dcerky 😉😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíte, tak díky za milou zprávu a "všechno nejlepší" dceři:))))

      Vymazat