pondělí 28. září 2015

Mrkvové sušenky (od 9 měsíců)

Jsou měkké a ne příliš sladké. Navíc strašně žravé. Budou chutnat vám i dětem :)

  • 200g mrkve (odpovídá cca 5 středně velkým kouskům)
  • 200g hladké mouky (použila jsem celozrnnou)
  • 100g másla
  • 50g cukru
  • 1/2 prášku do pečiva


Mrkev očistěte a najemno nastrouhejte, přidejte rozpuštěné máslo, poté cukr, mouku a prášek do pečiva. Vytvořte těsto, které je konzistencí podobné například klasickému lineckému. Vykrájejte tvary a pečte na 180°C přibližně čtvrt hodinky. 

Dětská specifika


  • složením surovin jsou sušenky vhodné pro děti přibližně od třičtvrtě roku věku. I přesto bych s podobným "přilepšováním" v tomto věku já osobně počkala, ale jde samozřejmě o individuální pohled každé maminky a tyto sušenky jsou určitě lepší než drtivá většina kupovaných (dokonce i těch s nápisem "pro děti").

42 komentářů:

  1. Těsto se mi nepovedlo a netuším proč. Neuvěřitelně se mi to lepilo a skončilo v koši.

    OdpovědětVymazat
  2. To teda nevím, snad možná hodně mrkve nebo hodně šťavnatá? Příště nevyhazovat a nastavit větším množstvím mouky :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jen mi řekni Baru prosím, jak docílíš toho, aby si tam neměla ty střapečky? Myslím jako, že se ti to takhle krásně vykrajovalo? Já je kdysi dělala a pořád mi ta mrkev vadila a nedalo se vůbec hezky vykrajovat. Nějaký fígl?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fígl na to žádný neznám, samotnou mě to někdy trošku prudí. Strouhám hodně na jemno a vykrajuju ostrým vykrajovátkem, aby se mi ty "nitky" pokud možno co nejvíc přesekly. Nebo před vyndáním těsta z vykrajovátka trošku oťapkám, aby se ty nitky schovaly :))

      Vymazat
    2. Ja mrkev hodim do sekacku na orechy (mam nadobku k rucnimu mixeru) a do par vterin je hotovo a na jemno.
      Monika

      Vymazat
  4. Dobry den,Baru,prosim o info k celozrnne mouce v tomto receptu...ja mela za to,ze celozrnna mouka,pecivo aj.se muze detem davat az od 3 let minimalne...je to tak?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, však já neradím dávat celozrnnou mouku devítiměsíčním dětem, pokud to tak bylo pochopeno. Jen jsem uvedla informaci, že já jsem to z celozrnné vyzkoušela - ale moje dítě už má tři roky :)

      Vymazat
    2. Jaká mouka je tedy vhodná pro děti okolo roku?

      Vymazat
  5. Sušenky jsou vynikající (už jsem dělala několik dávek). Jen těsto bylo lepivější, tak jsem nevykrajovala, ale dělala kuličky a ty na plechu rozmáčkla paličkou na maso;) Byly rychlé a dokonalé :D...

    OdpovědětVymazat
  6. to je bezva nápad s těma kuličkama. Včera jsem vykrajovala kolečka a už to bylo docela fyzicky náročné. S vykrajovátkem tvaru auta jsem se vůbec nechytala :-). Musela jsem dát více mouky a potom těsto odležet do lednice. Malému i jeho kamarádům sušenky moc chutnaly. Děkuji za super recept

    OdpovědětVymazat
  7. Sušenky jsou moc dobré, ujídám i já ☺ Vykrajování pravda bylo trochu horší, ale zvládla jsem.

    OdpovědětVymazat
  8. Jaká mouka je tedy vhodná pro děti okolo roku, prosím?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klasická bílá pšeničná. Nebo pak alternativní typu pohankova, rýžová atd. - ale temi nelze v receptech nahrazovat plně, musí se to s nimi trošku umět.

      Vymazat
    2. Takže špaldová a pšeničná celozrnná jsou vhodné od kdy. Právě jsem je nakoupila na různé druhy sušenek pro roční a asi to tedy byla chyba? Dělala jsem to v domnění, že je to zdravější :-(

      Vymazat
    3. Ony ale zdravější jsou. Ovšem taky i hůř stravitelné. Na tom, kdy podávat dětem celozrnné výrobky se ani odborníci přesně neshodnou. Někdo říká od dvou, někdo třeba až od deseti. Jde o to, že potřebují mít vyvinutá střeva na to, aby si s tím dokázali poradit. Spíš bych ani tak nepřemýšlela od kdy, jako spíš jak často. Jedna špaldová sušenka za týden prcka jistě nezatíží, naopak ládovat ho každý den bílým rohlíkem může být kolikrát i daleko větší zlo. Takže za mě občas a s mírou od dvou let a myslet na to, že pečivo zkrátka není žádný nutriční hit, ať už je z jakékoliv mouky.

      Vymazat
  9. A když použiji spaldovou ne celozrnnou, tak by to šlo? Diky.

    OdpovědětVymazat
  10. A když použiji spaldovou ne celozrnnou, tak by to šlo? Diky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fungovat to jistě bude z jakékoliv mouky, včetně špaldové. Jestli se teda dá koupit i špaldová necelozrnná, tak jistě i z ní.

      Vymazat
  11. Dobrý den, lze nějak nahradit cukr? Třeba medem, stévií, xylitolem..? Bude to pak pro 1,5leťáka trochu "zdravější"...? díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, cukr se určitě nějak nahradit dá, ale nemám to osobně vyzkoušeno. Při nahrazování medem nebo sirupem by to chtělo opravdu hodně zaexperimentovat, protože to má samozřejmě mnohem tekutější konzistenci než cukr. Jestli to ale bude zdravější, na to vlastně nedokážu úplně odpovědět. Ono totiž prostě žádné slazení nikdy není a nebude zdravější, ať už se sladí čímkoliv. Druhá věc je také ta, že oč méně tam bude cukru, o to více tam budete muset dát mouky, což taky vlastně není dvakrát zdravá potravina. Pokud budete navíc sladit něčím tekutým, bude mouky ještě o to víc. Takže osobně bych tyto sušenky brala jako takový rozumný kompromis - nejsou absolutně zdravé, ale rozhodně jsou zdravější než klasické, ba dokonce kupované. Nedáváme je dětem na kila proto, že jsou zdravější, i zdravé věci je třeba mlsat s mírou ;o)

      Vymazat
  12. Ahoj, mě by zajímalo jak dlouho sušenky vydrží? Máš to vyzkoušené? Děkuji,

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemám bohužel :( Ale v nějaké vhodné dóze si myslím, že pár týdnů ano :o)

      Vymazat
  13. Dobrý den, sušenky jsem upekla, ale jsou dost tvrdé. Máte to taky tak? Změknou mi? Děkuji,

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko bohužel, měly by být díky té mrkvi pěkně měkké hned po upečení. Možná moc tenké těsto a hodně vypečené, jinak mě nic nenapadá.

      Vymazat
    2. .... použila jsem špaldovou mouku (necelozrnnou). Může to být i tím.

      Vymazat
    3. Tak asi jo, možná to bude tím jak píšete.

      Vymazat
    4. Možná, ale docela bych se divila. Používám ji taky a nahrazuju s ní plně, špalda je přece taky druh pšenice, takže od klasické pšeničné se to až tak neliší :o)

      Vymazat
    5. Tak příště silnější těsto. Děkuji ;)

      Vymazat
    6. misto cukr bych skusila kokosovy je velice dobry a zdravy a nebo nektery ze sirupu napr.ryzovy,je zdravejsi nez cukr nebo trtinovy a med(jsou to jednoduche cukry)

      Vymazat
  14. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  15. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  16. Chystám se péct poprvé, jsou měkkoučké? A jak jsou trvanlivé? Díky za odpověď :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, jak jsem psala už v úvodu, jsou opravdu měkké a pro děti. Teda ty moje aspoň ano, válím na cca 5mm a peču dozlatova, nesmí se přesušit, pak by asi už tak měkké nebyly. Co se týče trvanlivosti, neporadím - u nás prostě nevydrží. Myslím si, že nějakou chvíli snad vydrží, ale podle mě už to za pár dní není ono, ztratí tu měkkost. Pokud by mi šlo o trvanlivost, volila bych ze zdejších receptů spíš máslové, kokosové nebo Mickeyho sušenky.

      Vymazat
  17. Delala jsem ponekolikate, recept upravuji podle toho, co mam zrovna doma. Dnes spaldova hladka mouka, slazeno banany misto cukru, sklenici jsem vykrajela kolecka, do stredu lzicku domacich povidel a prelozit napul jako na satecek. Nasi svisti maji svacinu jak vino.

    OdpovědětVymazat
  18. Delala jsem ponekolikate, recept upravuji podle toho, co mam zrovna doma. Dnes spaldova hladka mouka, slazeno banany misto cukru, sklenici jsem vykrajela kolecka, do stredu lzicku domacich povidel a prelozit napul jako na satecek. Nasi svisti maji svacinu jak vino.

    OdpovědětVymazat
  19. Právě jsem je dopekla,jsou vynikající, děkuji za recept :-)

    OdpovědětVymazat
  20. Prave jsou v troube. Misto mouky jsem dala najemno mlete spaldove a ovesne vlocky, misto cukru med a doplnila mletyma rozinkama ;-) testo teda superpatlave,tak jsem pomoucnila aspon ruce ;-)
    Uz se na ne tesime :)

    OdpovědětVymazat
  21. Tak jsou super ;-) prvni plech venku a tlacime je jeste teple ;-) priste dam vic rozinek :)

    OdpovědětVymazat
  22. Dopekla jsem je a jsou báječné. Moje úprava 150g klasické mouky, 50g špaldové, 40g cukru. Jsou měkoučké a chutnají skvěle :) Děkuji za tip. Sice tam cukr je, ale myslím, že určitě lepši jak kupované sušenky, či piškoty. Mimochodem jsem použila třtinový nerafinovaný cukr. A lepivost těsta akorát :) Mockrát díky za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, díky za vyzkoušení i zprávu pro ostatní maminky, které budou chtít taky třeba míchat mouku :)

      Vymazat