úterý 6. října 2015

Jablečný chia pudink (od 1 roku)

 
Dezert z kategorie "chutnám lépe než vypadám" má sice nevábné zašedlé vzezření, ale chutná skvěle a díky sladkosti jablíček neobsahuje žádný přidaný cukr :)

Na 2 - 3 porce pudinku:

  • 300g oloupaných a na drobné kostičky nakrájených jablek
  • 50g chia semínek
  • cca 350 ml vody
  • cca půl lžičky skořice
  • dospělí mohou přidat i pár kapek rumu

Na karamelizované fíky:

  • 4ks čerstvých fíků
  • krystalový cukr dle potřeby
  • oříšek másla


Oloupaná a nakrájená jablíčka dejte do hrnce, zalijte vodou, přidejte skořici a nechte na mírném plameni dusit do změknutí. Obvykle to trvá kolem deseti minutek. Poté rozmixujte na hladké pyré, nasypte chia semínka a pořádně promíchejte. Poté nechte odstát, dokud semínka nevypijí všechnu tekutinu. Za přibližně hodinku budete mít hotovo - hmota ztuhne na konzistenci podobnou pudinku. Pokud jste měli kyselá jablka, můžete jej ještě dosladit. U těch mých to ale nebylo vůbec potřeba, a tak mi vznikl příjemně sladký dezert bez přidaného cukru. 

V pánvi rozpalte oříšek másla a vložte na plátky nakrájené fíky včetně slupky (samozřejmě předtím řádně omyjte). Posypejte je cukrem, otočte a znovu zopakujte. Odstavte, až cukr začne karamelizovat a přidejte do poháru s chia pudinkem. 

Dětská specifika
  • o vhodnosti chia semínek pro děti jsem se toho bohužel moc nedočetla. Z informací, kterých se mi dostalo, plynou dvě základní věci - jednak obtížnější stravitelnost (platí o semínkách obecně), druhak i vyšší podíl bílkovin, které by mohly zatěžovat dětské ledviny. Proto řadím do kategorie od 1 roku. 


Žádné komentáře:

Okomentovat