Dezert z kategorie "chutnám lépe než vypadám" má sice nevábné zašedlé vzezření, ale chutná skvěle a díky sladkosti jablíček neobsahuje žádný přidaný cukr :)
Na 2 - 3 porce pudinku:
- 300g oloupaných a na drobné kostičky nakrájených jablek
- 50g chia semínek
- cca 350 ml vody
- cca půl lžičky skořice
- dospělí mohou přidat i pár kapek rumu
Na karamelizované fíky:
- 4ks čerstvých fíků
- krystalový cukr dle potřeby
- oříšek másla
Oloupaná a nakrájená jablíčka dejte do hrnce, zalijte vodou, přidejte skořici a nechte na mírném plameni dusit do změknutí. Obvykle to trvá kolem deseti minutek. Poté rozmixujte na hladké pyré, nasypte chia semínka a pořádně promíchejte. Poté nechte odstát, dokud semínka nevypijí všechnu tekutinu. Za přibližně hodinku budete mít hotovo - hmota ztuhne na konzistenci podobnou pudinku. Pokud jste měli kyselá jablka, můžete jej ještě dosladit. U těch mých to ale nebylo vůbec potřeba, a tak mi vznikl příjemně sladký dezert bez přidaného cukru.
V pánvi rozpalte oříšek másla a vložte na plátky nakrájené fíky včetně slupky (samozřejmě předtím řádně omyjte). Posypejte je cukrem, otočte a znovu zopakujte. Odstavte, až cukr začne karamelizovat a přidejte do poháru s chia pudinkem.
Žádné komentáře:
Okomentovat