Kdo má doma masožravce, jako mám i já, jistě chápe tuto moji snahu - totiž propašovat jim zcela nenápadně do onoho kýženého masa i trošku zeleniny. A právě v receptech tohoto typu se to většinou dobře daří :)
Na cca 4 porce:
- 1/2 středně velké dýně hokaido
- cca 500g hovězího masa (použila jsem maso z krku, ale klidně i klasická kližka postačí)
- 2 velké cibule
- olej dle potřeby
- mletá paprika, sůl a pepř dle chuti
Příprava tohoto guláše se vlastně v zásadě neliší od přípravy toho klasického - jen já nepoužívám mouku k zahuštění, jako se to v českých domácnostech často dělá.
Na trošce tuku osmahneme cibuli - krájím ji klidně i docela nahrubo, neboť základ stejně mixuji, aby se tak šťáva hezky zahustila. Když cibule začne chytat barvu, přidáme na kostky nakrájené a okořeněné hovězí maso a dýni (taktéž na větší kostky nakrájenou). Společně orestujeme, zaprášíme mletou paprikou a podlijeme vodou - tolik, aby bylo vše ponořené, ale rozhodně ani o kapku víc :) Vaříme do změknutí masa, což trvá většinou něco přes hodinku. Nakonec vybereme maso a část dýně, a zbytek společně rozmixujeme. Dýně a cibule omáčku zahustí a nebudete už potřebovat žádnou jinou (nezdravou) variantu.
Pokud si s gulášem chcete vyhrát, vyduste několikrát až do základu a znovu podlévejte, chytne tak krásně tmavou barvou. Pokud jste zvyklí, klidně přidejte rajský protlak, česnek, majoránku, kmín či cokoliv jiného, čím guláš rádi dochucujete.
Postup v multicookeru: Základ osmahněte pomocí funkce FRY (10 - 15 minut) a po podlití přepněte na funkci STEW (do změknutí masa, přibližně 90 minut).
Ten musím vyzkoušet :)
OdpovědětVymazatNela z Beauty Charm
Vypadá skvěle:-). Jen bych se chtěla zeptat na jednu věc, co mi už dlouho vrtá hlavou. Malým dětem se nedoporučuje smažit - tím se ale asi myslí smažení typu řízky apod. (?). Osmahnutí cibulky, orestování zeleniny atd. vůbec nevadí? Jak často se může jídlo takhle připravovat? Omlouvám se za možná hloupý dotaz, ale vždycky se píše prostě jen smažení. Jinak už se těším, až guláš vyzkouším:-).
OdpovědětVymazatJamiss, těžká otázka a těžká odpověď :)) Já třeba jsem to osobně měla tak, že jsem dceři do roka a půl nedávala nic, co by se smažilo, a to jakkoliv, včetně základu. Dostávala jen jídlo připravované na páře nebo polévky bez smaženého základu. Samozřejmě tedy nemůžu dát ruku do ohně za to, že někde občas ochutnala i něco takového, ale rozhodně jsem to nepřipravovala cíleně. Nicméně ne všechny maminky to tak mají, ony žádají recepty na guláše a omáčky, často vaří i tak, že spíše lehce přizpůsobí svou stravu dítěti, aby nemusely vařit nadvakrát a jedí s ním z jednoho hrnce, ale zase se svými dospělými chutěmi nedokáží přizpůsobit až natolik, že by vše dělaly na páře. A právě proto píšu recepty tak, jako je píšu - aby si ty maminky našly nutričně hodnotné jídlo, které bude chutnat jim, i dítěti. Kdo je řekněme "pečlivější" nebo vaří vyloženě jen pro dítě, ten smažení může klidně vynechat a i bych to samozřejmě doporučila. Každý kuchař Vám ale řekne, že prostě ten osmahnutý základ dělá chuť jídla. Takže ano, přesně jak říkáte - občasné osmahnutí zeleninového základu na trošce oleje nepovažuju za zdaleka takovou katastrofu, jako v hromadě tuku smažený a nacucaný řízek :)
VymazatDekuji moc za vysvetleni:-)
VymazatDekuji moc za vysvetleni:-)
VymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatDiskuze na téma osmahnout či neosmahnout pro roční dítě mě zaujala. A souhlasím s Vámi. Jak je to ale v případě multicookru? Mám ho tři dny a toto bude první jídlo, na které se v něm chystám. Mám takový pocit, že díky multicookru by to mohlo být dejme tomu "zdravější". Je to tak? Jinak na základě Vašeho webu jsem si multicooker koupila :D
OdpovědětVymazatDobrý den Markét, moc mě těší, že má moje doporučení takovou sílu, tak snad budete spokojená :-)
VymazatCo se týče zdravosti, neviděla bych v tom zásadní rozdíl. Multicooker není nic jiného, než hrnec, jen elektricky ovládaný. Můžete v něm stejně tak smažit (to je ona zmíněná funkce FRY, kterou zpravidla používám u receptů do začátku). Je ale pravda, že povrch hrnce je nepřilnavý, takže vám stačí množství tuku opravdu minimální, což se dá říct, že je i o něco zdravější. Pokud budete chtít ale vyloženě "mimi-friendly" nebo dietnější jídlo, funkci FRY (čili to smažení) zkrátka vynechejte a udělejte jen rovnou vařený základ. Na tom se nic nemění, ať už hrnec máte či ne :-)
Děkuji za bleskovou odpověď. Polévku z kořenové zeleniny mám hotovou a teď se mi smaží cibulka na gulášek. Nicméně jsem z hrnce zatím docela zklamaná. Nabyla jsem dojmu, že při funkci fry, resp. jakékoli fuknci, nahážu potraviny do hrnce a že nemusím promíchávat. Zelenina do polévky se mi totiž dost chytla :(
OdpovědětVymazatNo to právě že ne, je to jen hrnec, nemá to žádnou míchací metlu. Ale stačí to dvakrát třikrát propíchnout za těch pět minut smažení základu a pak na stew nebo další vařící funkce to není potřeba ;)
VymazatPromichnout :))
Vymazat