Můj drahý miluje květák smažený. Já spíše vařený. Ale na této podobě se shodneme oba :)
Na přibližně 8 placiček (2 porce):
- cca půl hlavičky květáku
- 2 bílky
- 1 žloutek
- hladká mouka nebo strouhanka dle potřeby (použila jsem 20g cizrnové a 20g sojové mouky)
- hrst libovolných bylinek (použila jsem bazalku, oregano a kudrnku)
- hrst strouhaného parmezánu (nemusí být)
- sůl, pepř, majoránka a česnek dle chuti
Květák rozeberte na jednotlivé drobnější růžičky a uvařte v osolené vodě do měkka. Trvá to přibližně 10 minut. Poté rozmixujte v mixéru nebo pomocí šťouchadla na brambory. Do pyré přidejte 1 žloutek, hrst bylinek a sýra, a dle potřeby zahustěte moukou. Ochuťte solí, pepřem, majoránkou a troškou česneku, obměnit můžete také například za muškátový oříšek nebo kmín. Závěrem opatrně vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků. Zpravidla se smaží na pánvi, takže pokud nevaříte nejmenším nebo nehlídáte linii, budou vám jistě takto chutnat více. Já jsem je pekla v troubě předehřáté na 180°C, a to přibližně 15 - 20 minut.
Kdyz se dá jen bílko nenaslehane, v čem to bude jiné? Děkuji
OdpovědětVymazatKdyž se nenašlehá bílek, nebude to tak nadýchané.
VymazatNo jasně, to mě mohlo napadnout ;-) Děkuji
OdpovědětVymazatDa se dat i nenaslehany bilek. Ja jeste pridavam nastrouhanou mrkev.
OdpovědětVymazat