pondělí 29. června 2015

Linecký koláč s tvarohem a rebarborou (pro dospělé)


Věděla jsem naprosto přesně, na co mám chuť, ale nenašla jsem na to recept. Inspirace nakonec vzešla od mých oblíbených Kluků v akci, a vlastně se od originálu ani tak moc neliší. Asi proto měl koláč úspěch a určitě si v mojí kuchyni najde stálé místo.


Na těsto:

  • 220g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 110g másla
  • 50g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra dle chuti
  • případně mléko dle potřeby


Na náplň:
  • 2 vaničky tvarohu
  • 2 vejce
  • cukr nebo vanilkový cukr dle chuti
  • lžíce rumu nebo tresti (nemusí být)
  • rebarbora dle chuti a potřeby
  • drobenka dle chuti a potřeby


Všechny suroviny na těsto kromě mléka dejte do mísy a rukou propracujte. Pokud by se vám zdálo těsto příliš drobivé a nedrželo pohromadě, dopomožte si k lepší konzistenci troškou mléka, ale rozhodně to nepřežeňte, aby vám příliš nelepilo. Ani tak ale nejde o druh těsta, se kterým by se nějak zvláště dobře pracovalo, ovšem nevěšte hlavu, není to vlastně vůbec potřeba.

Menší hranatý plech nebo i kulatou dortovou formu vyložte pečícím papírem, který jste předtím zmačkali a namočili do teplé vody. Díky tomuto triku se s papírem výborně pracuje a můžete s ním vyložit formu libovolného tvaru. Těsto pak stačí rozválet na menší placku, kterou pak rukama "roztlapkáte" na dno plechu tak, aby bylo celé pokryté. Vidličkou do něj pak ještě udělejte pár dírek, aby se při pečení příliš nenafukovalo. 

Na plát těsta nalijte tvarohovou hmotu, kterou jste vytvořili smícháním tvarohu, vejce, cukru a rumu nebo tresti. Závěrem posypejte oloupanou a na kostičky nakrájenou rebarborou, kterou můžete i zlehka osladit, pokud se vám bude zdát její chuť příliš kyselá. Závěrem zasypte drobenkou - ta se vytvoří smícháním polohrubé nebo hrubé mouky, másla a krupicového cukru, a to v poměru 2:1:1. Na toto množství by podle mě měla stačit drobenka z cca 50g másla, avšak na holý pupek vám to určitě neodpřísáhnu, neboť si ji vždy dělám ve větším množství a zbytek uskladním v mrazáku, abych ji měla vždy při ruce. Pečte na 180°C přibližně 20 - 30 minut, zkrátka dokud drobenka nezrůžoví. 

Dětská specifika:
  • Už v nadpisu receptu jsem nadnesla, že v této verzi koláč pro děti opravdu moc není. Rebarbora je totiž pro děti nevhodná, neboť kyselina šťavelová v ní obsažená při větší konzumaci zatěžuje močovou a ledvinovou soustavu a vede k tvorbě ledvinových kaménků. Vyhnout by se jí proto měli i lidé trpící nemocemi s těmito oblastmi souvisejícími, stejně jako těhotné nebo kojící ženy. 
  • Pokud se ale rebarboře chcete nebo musíte vyhnout, nevidím sebemenší problém v jejím nahrazení jakýmkoliv jiným vhodnějším ovocem. Pak by se mohlo jednat o verzi vhodnou pro děti od 1 roku. 



Žádné komentáře:

Okomentovat