úterý 30. června 2015

Jahodové sushi s mátovým wasabi (od 2 let)

Společnost Lidl vypsala soutěž pro bloggery. A protože mám ráda výzvy (a Romana Pauluse, jehož kurz vaření je hlavní výhrou v soutěži :)), vytvořila jsem ze zadaných surovin hned tři recepty. Tento jsem s vaší vydatnou pomocí vybrala jako vítězný, tak snad se bude líbit :)


Na sušenkovou "řasu":

  • 100g máslových nebo podobných sušenek (použila jsem Petit Beurre, Lidl)
  • 100g změklého másla
  • 50g čokolády na vaření (použila jsem Fin Caré, Lidl)
  • 30g moučkového cukru
  • 25g kakaa
  • 20g strouhaného kokosu


Na rýžovou náplň:

  • 50g kulatozrnné rýže (použít můžete i některý z druhů na risotto)
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • mléko dle potřeby (bude to přibližně 200ml, ale řiďte se spíše poměrem uvedeným na obalu rýže)
  • špetka soli
  • 100g mascarpone
  • jahody či jiné vhodné ovoce dle potřeby


Na mátové "wasabi":

  • hrst listů čerstvé máty
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce mascarpone



Základem těsta jsou sušenky, které je potřeba nejdříve nadrtit. Použijte k tomu nějaký přístroj, nebo je dejte do sáčku a postupně rozbijte paličkou. Vložte je do mísy, přidejte změklé máslo, nastrouhanou čokoládu na vaření, cukr, kakao a kokos a teplem ruky řádně spojte v hroudu těsta. Tu dejte na hodinku odpočívat do lednice. 


Rýži dejte spolu s mlékem, špetkou soli a lžící cukru vařit na dobu uvedenou na obalu rýže. Zpravidla to bývá kolem 20 minut. Občas promíchejte, obzvláště v závěru vaření, aby se vám rýžová kaše nepřipalovala. Po dovaření nechte ještě chvíli odstát, poté vmíchejte mascarpone, dle chuti případně doslaďte, a dejte vychladnout do lednice. 


Těsto opatrně vyválejte mezi dvěma silikonovými podložkami nebo pečícími papíry v obdelníkový plát o výšce cca půl centimetru. Navrstvěte po celé délce vychladlou rýžovou kaši, doprostřed naskládejte řadu jahod a opatrně zatočte tak, aby se oba konce těsta spojily v jeden a vytvořila se malá roláda. Použitý pečící papír využijte k jejímu zabalení, aby se lépe udržel tvar. Opět dejte zpátky do lednice vychladit, aby se pak roláda lépe krájela. Před podáváním nakrájejte na kolečka a servírujte s mátovým wasabi, které vytvoříte rozmixováním hrstky máty se lžící medu a mascarpone. 


Poznámka: Těsto je chutné a variabilní, takže až otestujete toto sushi, můžete vyzkoušet další změnu a udělat špízy. Tvarujte z něj v ruce koule, které můžete ještě pro oko obalit v dalším kokosu. Napíchejte na špejle a doplňte různým sezónním ovocem. Použila jsem jahody, borůvky, rybíz a třešně.

Dětská specifika:

  • recept vzhledem k použití čokolády a kakaa řadím až do kategorie od 2 - 3 let, protože takto jsou tyto v tabulkách zařazeny
  • alergenem je také kokos, který navíc může i malé děti dusit
  • rýžová náplň jako taková je vhodná od 1 roku

5 komentářů:

  1. Další skvělý nápad! vypadá to prudce jedle :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Kolik kousků toho "sushi" ve vysledku asi bude z tohoto mnozstvi? Dekuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pfffr, to je teda těžká otázka :-) Záleží, jak to kdo vyválí, ale řekla bych, že tak 10? Čtyři dospělé dezerty z toho určitě vytvoříte :)

      Vymazat