sobota 30. května 2015

Měkké mrkvové tyčinky (od 1 roku)

Měkké tyčinky bez kypřících látek, taková zdravější varianta slaného zobání. 


Na přibližně 30 menších tyčinek:

  • 180g hladké mouky (použila jsem celozrnnou)
  • 80g jemně nastrouhané mrkve
  • 1 vejce (jedna polovina do těsta, druhá polovina na potření)
  • 50ml oleje
  • 60ml vody
  • sůl a mletý kmín dle chuti
  • sezamová, lněná či jiná semínka na ozdobu

Všechny ingredience zpracujte dohromady (vejce použijte jen polovinu, druhou si nechejte na potření tyčinek) v lehce gumové těsto, se kterým se příjemně pracuje. Vyválejte na plát silný asi 5mm, nakrájejte nožem nabo rádýlkem na tyčinky o šířce přibližně 1cm, potřete zbylým vejcem a dle chuti posypejte tím, co máte na tyčinkách rádi. Upečte celý plát těsta nakrájený na nudličky, nemusíte těsto vykrajovat a přemisťovat (dejte zkrátka do trouby přesně tak, jako to vidíte na obrázku níže), a to při 170°C přibližně 15 - 20 minut. 

Pokud by se vám zdálo těsto příliš řídké, přidejte ještě další mouku podle potřeby. Tyčinky jsou spíše měkké, takže si myslím, že pro menší děti jsou ideální. 


Dětská specifika:
  • na složení receptu kromě soli není teoreticky nic nevhodného ani pro dítě mladší jednoho roku, nicméně si nemyslím, že by do této doby bylo potřeba dítěti nějak přilepšovat, proto řadím do kategorie od 1 roku
  • celozrnnou mouku se nedoporučuje dávat dětem mladším 2 let, neboť ji ještě neumí dostatečně dobře strávit


Žádné komentáře:

Okomentovat