Nebudeme si lhát do kapsy - tato dobrota je tůůze tučná. Ale taky tůůze dobrá! S květy černého bezu je to navíc zase něco trošku jiného, takže jednou za čas se to chuťovým pohárkům prostě dopřát musí! :))
Na cca 6 malých báboviček:
- 10 bezových květů
- 2 kelímky smetany ke šlehání (31% a více)
- 100ml plnotučného mléka
- 2 lžičky práškové želatiny
- cukr dle chuti
- semínka z jedné poloviny vanilkového lusku
Bezové květy zlehka omyjte proudem vody, ale jen opravdu opatrně - tak, abyste se zbavili případné nečistoty či hmyzu, ale aby květ nepřišel o většinu svého pylu. Pak umístěte do hrnce, zalijte oběma šlahčkami a mlékem, přiklopte a nechte v lednici odpočívat minimálně přes noc. Poté přes pláténko nebo jemné sítko opatrně přeceďte. V malém množství směsi rozmíchejte želatinu, zbytek směsi zahřejte ve vodní lázni, přidejte vanilku, oslaďte dle chuti a opatrně vmíchejte želatinu. Uveďte k varu a vařte asi minutu. Poté odstavte, nalijte do formiček vymazaných troškou oleje (silikonové vymazávat nemusíte) a nechte v chladu lednice odpočinout minimálně čtyři hodiny. Studené podávejte přelité ovocným rozvarem, z nádobek je můžete vyklopit, ale taky nemusíte :)
Švestkovo-rebarborová omáčka (pro dospělé):
- 200g rebarbory
- půl sklenice kompotovaných švestek
- špetka skořice
Rebarboru oloupejte od svrchní slupky a nakrájejte na špalíčky. Dejte do hrnce společně s uvedeným množstvím švestek, použít můžete i sladký sirup, ve kterém jsou kompotovány. Krátce povařte, dokud rebarbora nezměkne. Poté rozmixujte na hladké pyré. Ochuťte špetkou skořice, případně ještě dle chuti přidejte cukru nebo libovolný sirup.
Žádné komentáře:
Okomentovat