pátek 1. května 2015

Koprovka zahuštěná květákem (od 9 měsíců)

Nedávno jsme  nad ní s děvčaty hromadně slintaly, ale zároveň jsme si taky povídaly o tom, že nutričně tato omáčka není žádný velký hit. Chvíli jsem nad tím přemýšlela, jak koprovku udělat zdravě, jak ji zahustit, až jsem vytvořila tuto. Bez mouky, bez mléka, bez smetany a absolutně mimi a dia friendly :)) Milovníkům klasiky určitě nechci tvrdit, že se jí vyrovná, ale chutná je určitě a navíc mě kromě ní v bříšku taky hezky hřeje i pocit, že je zdravá :)

  • 40g čerstvého kopru (nebo více či méně dle chuti)
  • 250g květáku
  • 50g másla
  • cca 200 ml kefíru
  • vývar (nebo voda) dle potřeby
  • ocet a cukr dle chuti


Postup přípravy je podobný, jako u koprovky klasické, jen prostě úplně zapomeňte na mouku. V hrnci si rozpustíme máslo, do něj přihodíme nasekaný kopr a na drobné růžičky obraný květák a všechno pěkně společně pět minut opečeme. Poté podlijeme vývarem - jen tak, aby byl květák ponořený, ale více ne. Vaříme do změknutí, což trvá přibližně 15 minut. Poté umixujeme do hladka v mixéru, vrátíme zpátky do hrnce, dochutíme solí, cukrem a octem a zjemníme kefírem (který je sám o sobě trošku kyselý, takže v té nejzdravější variantě nebo ve variantě pro nejmenší bych využila k dochucení jen toho). 



Pozn.: Jelikož jsem květák rozmixovala společně s koprem, omáčka se mi zabarvila trošku do zelena. Na chuti barva zřejmě nic nemění, přesto pokud trváte na estetické stránce věci, doporučila bych kopr v omáčce provařit až po rozmixování, ale podle mě to zase už potom není úplně ono. 

Pokud by vás lákaly i celozrnné špaldové knedlíky, které jsem k této omáčce servírovala, recept najdete ZDE.

Dětská specifika
  • klasická koprová omáčka s mlékem, smetanou a moukou mi nepřijde vhodná před prvním rokem, možná ani později - jde v podstatě jen o zahuštěné mléko bez velké nutriční hodnoty
  • kefír je vhodný pro děti od 9 měsíců
  • květák je vhodný pro děti od začátku přikrmování



6 komentářů:

  1. Používám místo květaku petržel, jemním smetanou a kyselím umeoctem.Kopr davam až nakonec.Tuhle variantu určitě taky vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  2. Používám místo květaku petržel, jemním smetanou a kyselím umeoctem.Kopr davam až nakonec.Tuhle variantu určitě taky vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  3. Prosím Vás, mohu omáčku druhý den ohřát, když je tam ten kefír? :)

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělý recept, vařím často a ujíždím na ní sama :) díky

    OdpovědětVymazat