Pořád jsem hledala, co bych vám přinesla za recept na sušenky, aby to bylo něco zase trošku nového. No recept na ty s razítky je zdá se nedostatkové zboží. Takže jsem byla nucena si vymyslet nějaký vlastní. Sice reliéfy nezůstaly vidět úplně jak bych si představovala, ale to se snad ještě trošku dovychytá. Zásadní informace je, že chuťově asi nebudou zlé, neb dost jedou i naší malé vybíravce :))
Na cca 40 - 50 sušenek:
- 140g špaldové (nebo i klasické pšeničné) mouky
- 60g másla
- 50g agávového sirupu
- 1 vejce (do roka jen žloutek)
- 1 lžíce mléka nebo vody
- 2 lžíce vanilkového cukru
- 1 vanilkový lusk
- kůra z jednoho pomeranče (ideálně BIO nebo třikrát spařeného vodou a očištěného)
- 1 hvězdička badyánu
V míse rozšlehejte vejce, přidejte agávový sirup, mléko nebo vodu, rozpuštěné máslo, vanilkový cukr, semínka z jednoho lusku, citronovou kůru a v hmoždíři nadrcený badyán. Nadrtit badyán na prášek je asi nejnáročnější část, dá to trošku práci, ale snažte se, abyste jej rozmělnili opravdu na prášek nebo jej do těsta případně nasypejte přes sítko, abyste zachytili větší kusy, které by v sušenkách nebyly žádoucí. Postupně vmíchejte mouku a vypracujte těsto podobné tomu na perníčky. Pokud chcete, můžete nechat i domácí pekárnu, aby vám s mícháním vypomohla, nicméně závěrem těsto rozhodně ještě dobře propracujte v rukou. Poté nechte v lednici alespoň dvě hodinky odležet.
S těstem se krásně pracuje, ale i přesto doporučuju vyválet ho přes silikonovou podložku nebo pečící papír, a to na tloušťku přibližně půl centimetru. Pak už stačí jen vykrájet oblíbené tvary. Pokud máte sušenky s razítky, opravdu pečlivě zatlačte a po vykrojení nechejte sušenky ještě nějakou dobu vychladit v lednici, aby reliéf zpátky zatuhnul. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180°C přibližně pět minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat