Objevila jsem Ameriku! Totiž né ten kontinent, ale konečně jsem se dostala k medvědímu česneku a přišla jsem mu dost na chuť. A protože je to záležitost jen velmi krátkého období předtím, než odkvete, je třeba se jím zásobit na pozdější horší časy. Pesto je na to myslím úplně ideální.
Na cca 1 menší zavařovací sklenici:
- 120g medvědího česneku
- 15g soli
- 100ml olivového (nebo jiného kvalitního) oleje
Listy medvědího česneku očistěte (například ponořením do vody ve dřezu nebo vaně) a pořádně propláchněte. Pak jej v mixeru rozemelte společně s olivovým olejem a solí na hladké pesto. K této práci je potřeba dobrý mixér, který si se sekáním listů hravě poradí - hladčeji a snáze se mu pracuje, pokud k česneku rovnou přilijete olej, nasucho to dost dobře nejde. Víčko pečlivě uzavřete a skladujte v lednici. Takto by mělo pesto prý vydržet celý rok, až do další medvědí sklizně.
Pesto je na můj vkus docela slané, nicméně mám za to, že sůl zde funguje také jako konzervant, takže jsem ani v dalších dávkách na soli neubírala. Při použití se sůl jistě ztratí v pokrmu. Chuťově jí ale bohatě stačí polovina.
A kam se hodí? Můžete jej použít místo marinády na maso nebo rybku, přidat do těstovin, bylinkových dipů, salátů, pomazánek a nebo prostě jen na chleba s máslem :))
Závěrem několik tipů na jídla s medvědím česnekem ode mě:
pstruh lososovitý marinovaný v medvědím pestu, omeletka s medvědím česnekem, dip s bylinkami a medvědím pestem
pstruh lososový marinovaný v medvědím pestu, šťouchaný brambor se spařenými listy medvědího česneku
tvaroh s medvědím česnekem
bramborovo-zeleninové placky s tofu a medvědím česnekem
Žádné komentáře:
Okomentovat