pátek 6. března 2015

Vločkovo-mrkvový dortík bez mouky (od 1 roku)


Recept od mojí kuchařské kamarádky Lidunky, která oplývá samými úžasnými a zdravými recepty. Tohle je jeden z nich, trošku uzpůsobený dětem :)

Suroviny na dortík do menší pečící formy: 

  • 3 středně velké mrkve
  • 100g ovesných vloček
  • 40g karobu
  • 40g kokosu (pozor ořech!)
  • 4 lžíce mletého máku
  • 200ml mléka
  • 2 lžíce rozinek
  • datlový (nebo jiný sirup na oslazení) dle chuti
  • dále volitelně dle věku např. mletý mák, drcené ořechy, med, kakao, čokoládu, libovolné sušené ovoce (dávala jsem datle a goji)

Mrkve nastrouháme na jemném struhadle a smícháme se všemi uvedenými ingrediencemi. Naplníme do formy vystlané pečícím papírem (nebo vymazané kokosovým olejem či máslem) a pečeme na 170°C přibližně 40 minut. Po vytažení z trouby můžeme ještě pokapat sirupem nebo medem, posypat kokosem či sekanými mandlemi. 

Tip Lidunky: mrkev můžete v receptu zkusit nahradit červenou řepou, dýní, cuketou nebo jablky.

Suroviny na krém:

  • 1 kelímek (250g) mascarpone
  • 1 kelímek domácí lučiny (vykapaný jogurt v kombinaci se zakysanou smetanou)
  • 1 vanička (250g) tvarohu
  • libovolný sirup nebo vanilkový cukr na doslazení

Uvedené ingredience vyšleháme na hustý krém, natřeme na dortík a necháme vychladnout. Můžeme libovolně dozdobit, klidně i ovocem, neboť krém je poměrně pevný a dobře drží. 

Dětská specifika:
  • dortík si dovedu představit i pro děti mladší jednoho roku, vynechala bych ale kokos (alergen), nahradila bych ho něčím jiným sypkým, použila více vloček nebo případně i trošku mouky, aby nebylo těsto moc tekuté. Tentýž problém by mohl být i u máku.
  • krém je vzhledem k tvarohu a mascarpone vhodný spíše až od 1 roku, nicméně menšímu dítěti jej můžete udělat jen ze samotné lučiny - tu nechejte pořádně vykapat

Žádné komentáře:

Okomentovat