pátek 6. března 2015

Domácí lučina (od 9 měsíců)

Ať už samotná jen tak na chlebík, s bylinkami, s česnekem, jako základ do všemožných pomazánek, nebo i na sladko, s ovocem, do různých dortových kremů a dokonce i místo šlehačky do těstovin či kuskusu. Tam všude se dá využít domácí lučina. O tom, že je to absolutně jednoduché a velmi výrazně levnější než z obchodu, to už se myslím u svých receptů ani nemusím zmiňovat. 

  • 1 velký kelímek bílého jogurtu, tj. 500g (doporučuji Hollandia)
  • 1 malý kelímek zakysané smetany (200g) nebo pro děti starší 1 roku kelímek smetany ke šlehání (200g) či klidně obojí dohromady ;)

Bílý jogurt smíchejte v misce se zakysanou smetanou nebo šlehačkou. Máte-li nějaké zbytky, klidně je využijte. Sama to tak dělám, zkoušela jsem už různé kombinace poměry jogurtu i smetany a vždy je lučina vynikající. Se šlehačkou jemnější, se zakysanou smetanou nakyslejší. 

Přichystejte si vyšší nádobu a látkovou plenu, velký kapesník nebo jemné sítko. Plenu dejte do nádoby, můžete jí i vystlat sítko, aby vám lépe držela. Naplňte připravenou směsí, zajistěte aby se neprověšovala a nechte minimálně do rána odkapat v lednici. 

Odkapanou syrovátku můžete využít např. jako základ do chleba či nějaké buchty. Pokud chcete lučinu nějak ochutit, můžete tak učinit ještě před odkapáním - osolit, přidat různé bylinky, česnek, cibulku, papriku, olivy, sušená rajčátka.. Fantazii se meze nekladou, že ;) 

Dětská specifika:
  • jogurt je vhodný od cca 7 měsíců
  • zakysaná smetana je vhodná od 9 měsíců
  • šlehačka je vhodná od 1 roku


4 komentáře:

  1. Dobrý den, děkuji, lučinu dělám podle Vašeho receptu. Většinou jen z jogurtu, ale smetanu také začnu přidávat. Jak dlouho mi lučina vydrží? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V uzavřené krabičce v lednici několik dni, zhruba kolem týdne bych řekla :)

      Vymazat
  2. Ani nevíte, jak jsem vám za recept vděčná! Žiju v cizině a jakmile se v receptech objevil pojem "lučina", dávala jsem je stranou, protože v jsem nevěděla, co to může být. Takhle se mi otevřela spousta nových možností. Díky!!

    OdpovědětVymazat