Ať už jde o agávový, javorový, rýžový, kukuřičný nebo datlový, různé rostlinné sirupy jako náhražky cukru získávají v poslední době velkou oblibu a najdete je dnes už snad v každém supermarketu. Cena už tak sympatická není, čtvrtlitrová lahvička takového sirupu se dá pořídit od cca 80Kč. A náklady na tento domácí? V řádu pár korun ;)
- 20 ks datlí (ideálně nesířené v BIO kvalitě)
- 1 hrnek vody (cca 200ml)
Nízká cena však není jedinou výhodou tohoto receptu. I naprosto jednoduchá příprava hovoří pro něj.
Datle nasypeme do nějaké sklenice nebo nádoby a zalijeme hníčkem vody tak, aby všechny byly ponořené. Necháme odstát několik hodin, ideálně třeba do rána, a poté rozmixujeme na hladkou kaši. Podle potřeby můžeme ještě naředit další vodou, abychom dosáhli takové konzistence, jakou si přejeme. Uchováváme v lednici, kde by sirup měl vydržet přibližně dva týdny.
A využití? Do kaší, jogurtů, vloček, koktejlů, na palačinky a lívance, do ovocných salátů, do čaje.. Zkrátka všude tam, kam byste použili například med.
Žádné komentáře:
Okomentovat