pondělí 16. března 2015

Opičí máslo (od 1 roku)


S milým svolením mojí kamarádky Seemy, která nejen že mi dala tip na tuto úžasnou dobrotu, ale dokonce mě i předběhla s její realizací a sklenici mi jí darovala, vám tedy nesu sladkou pomazánku z banánu, ananasu a kokosu s krásným názvem OPIČÍ MÁSLO. Recept na něj vyšel v březnovém čísle časopisu Albert.


Na přibližně půl litru hmoty (tedy jednu takovouto sklenici) budete potřebovat: 

  • 2,5 středně velkého banánu
  • 280g ananasu v plechovce včetně šťávy
  • 10g kokosu
  • 150g krupicového cukru (doporučovala bych rozhodně ubrat, pokud tedy neholdujete sladkému opravdu ve velkém)
  • 1,5 lžíce citronové šťávy

Oloupejte banány, nakrájejte je na kolečka a vložte do hlubší velké pánve. Přidejte zbývající suroviny, přiveďte k varu a za stálého míchání na mírném plameni vařte. Banány se postupně rozvaří a vznikne z nich hmota připomínající banánový džem. Směsí naplňte sterilizované sklenice a vychlaďte. V chladničce vydrží opičí máslo 4–6 týdnů, díky citronu a cukru zůstanou banány čerstvé. 

Pokud chcete mít jistotu, že se džem nezkazí, sklenice zavíčkujte, naskládejte do pekáčku s horkou vodou a vložte je na 20 minut do trouby vyhřáté na 100 °C.

Zdroj: Albert.cz


Dětská specifika

  • recept obsahuje malé množství kokosu, který se řadí mezi ořechy a tudíž i alergeny. Typické nevýhody ořechů se ho však podle mě až tolik netýkají, proto bych se jej nebála po roce opatrně vyzkoušet.

Žádné komentáře:

Okomentovat