středa 11. března 2015

Kachna s kedlubnovo-jablečným "zelím", kroupovo-vločkové knedlíky (od 1 roku)

Kachna zdravě? No uznávám, moc to nejde. Ale výzva byla přijata a poprala jsem se s tím snad docela se ctí. Ráda se teď podělím i s vámi :) 

Úvodem něco málo o konfitování kachničky. Jde o přípravu v tuku při velmi nízké teplotě. Někdo tukem kachnu zalévá před pečením, no já kachnu považuju za dosti tučnou i samu o sobě, takže tukem ani nepodlévám. Ať tak či tak, postup je zhruba následující: Kachnu jen osolte (nebo ještě i okmínujte, víc ale určitě nepotřebuje), do dutiny břišní vložte rozkrojené jablko, vylepšit ji můžete i nějakými bylinkami, například rozmarýnem. Umístěte do pekáčku, přiklopte a v troubě předehřáté na 100°C nechejte svému osudu několik hodin. Řekněme tak čtyři až pět. Kachna pomalu pustí tuk, ve kterém se bude krásně péct a nebude se vysoušet, takže se opravdu nebojte a této rady se držte. Na závěr otočte kolečko nastavení teploty na cca 200°C, chvíli ještě přiklopenou propečte a závěrem dopečte bez poklice do zlatavé kůrky. Tato závěrečná úprava trvá řekněme přibližně 30 minut. Pak už je božská kachna na světě, připravená ke konzumaci. 

Recept na kedlubnovo-jablečné "zelí" bez zelí (na cca 3 porce):


  • 1 velká kedlubna
  • 2 větší jablka
  • 1 menší bobkový list
  • cca 1 kávový hrníček vody
  • slabší lžička drceného kmínu
  • ocet dle chuti (použila jsem vinný)
  • cukr dle chuti
  • sůl dle chuti

Kedlubnu i jablko oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Dejte do hrnce, zalijte malým hrníčkem vody (jablko i kedlubna ještě další šťávu pustí), přidejte koření a sůl, přibližně lžíci octa (záleží na chuti) a vařte, dokud se voda neodpaří. Může to trvat přibližně půl hodinky. Závěrem ještě dotáhněte chuť octem, solí či cukrem, podle toho, jestli máte rádi zelí sladší nebo kyselejší.


Recept na kroupovo-vločkové knedlíky (cca 3 porce):

  • 120g krup (použila jsem středně velké)
  • 30g ovesných vloček (cca půl kávového šálku)
  • 1 vejce
  • cca 1 kávový hrníček libovolné rostlinné mouky nebo i hrašky (použila jsem sojovou, ovšem na tu pozor, viz. specifika níže)
  • sůl dle chuti

Kroupy uvařte podle návodu na obalu. Použila jsem kroupy středně velké, ty nasajou přibližně dvojnásobek vody a vaří se okolo 25 minut. Vločky přelijte převařenou vodou - množství je asi na polovinu kávového hrníčku, dolijte jej tedy horkou vodou až po vrch, vločky všechnu vodu vypijí. Vše pak s jedním vejcem umixujte v mixéru na hladkou kaši. Pokud by byla hmota příliš tuhá, pomožte si při mixování přidáním další vody, ale snažte se, aby jí bylo potřeba opravdu co nejméně, abyste pak nemuseli hmotu nadstavovat zbytečně velkým množstvím mouky. Tu přidejte na závěr. Množství je pouze orientační, záleží na savosti mouky i toho, kolik jste museli při mixování použít tekutiny. Výsledná hmota by měla být malinko lepivá, ale měly by z ní jít dobře tvarovat kuličky nebo válečky, záleží na vás, jaký tvar zvolíte. Pokud budete chtít tvořit válečky a ty pak krájet, snažte se nemít těsto příliš řídké a nechte si čas na to, aby se vám knedlíčky před podáváním trošku uležely a lépe se vám krájely. Vařte ve vroucí vodě ještě asi 5 - 10 minut poté, co knedlíčky vyplavou na hladinu. Doba vaření záleží na velikosti a tvaru knedlíčků. Jestliže si nejste jistí, jeden vyjměte a vyzkoušejte. 

Zdroj: Jíme jinak


Dětská specifika
  • co se týče vhodnosti kachního masa pro děti, záleží na druhu - prsa jsou určitě ta nejvhodnější a nejlibovější část. Tabulkově je kachna psána od 7 - 8 měsíců, takže maso to určitě vhodné je, nicméně úprava konfitováním, kdy se kachna vlastně koupe ve svém tuku, není určitě to nejzdravější a proto jsem zařadila až od 1  roku
  • z ostatních surovin jsou všechny (až na sůl a koření) jinak víceméně vhodné i pro děti mladší jednoho roku
  • mouku jsem použila sojovou, ovšem můj strávníček už je přecejen trošku větší (soja je alergen a při častém používání způsobuje i hormonální změny, proto bych ji zařadila až nejdříve po prvním roce). Je ale mnoho jiných mezi rostlinnými moukami, které můžete použít - například pohankovou, kukuřičnou, rýžovou..

Žádné komentáře:

Okomentovat