pondělí 2. února 2015

Švédské masové koule (od 1 roku)

Typické severské jídlo z mletého masa, které zná nejeden milovník jídelen IKEA :)

  • 400g mletého masa (vepřové nebo mix, ale dělala jsem i čistě z hovězího)
  • 1 vejce
  • 1 malá cibule
  • 85g čerstvé strouhanky
  • 1 lžíce jemně nasekaného kopru
  • 1 lžíce olivového oleje 
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 400ml hovězího vývaru
  • sůl a pepř dle chuti
  • brusinky a kopr k podávání

V míse smíchejte mleté maso, vejce, cibuli, strouhanku a kopr. Podle chuti osolte a opepřete. Mezi dlaněmi ze směsi vyválejte dvacet kuliček velikosti vlašského ořechu. Olivový olej rozpalte v pánvi a pak na něm nechte ze všech stran zhnědnout koule. Vyjměte je z pánve, naopak do ní dejte máslo a po jeho rozpuštění vsypte mouku. Opékejte dvě minuty, poté opatrně vlijte vývar. Nechtě 15 minut vařit do zhoustnutí a pak do omáčky vraťte masové koule. Prohřejte je a posypte dalším koprem. Podávejte s bramborovou kaší a brusinkami, posypané koprem.
Zdroj: časopis Albert



Dětská specifika
  • vzhledem k přítomnosti celého vejce, cibule, zahušťování moukou a také  úpravě smažením a množství koření řadím do receptů od 1 roku. S množstvím úprav si ale dovedu recept představit i pro menší děti - např. mleté maso s bramborem a koprem. A pro sebe si udělejte toto jídlo se vším všudy :))

2 komentáře:

  1. Baru tohle je opravdu mňamka a u nás velice oblíbené jídlo. Děkuji za recept :-)

    OdpovědětVymazat