úterý 3. února 2015

Amarantový tabouleh (od 1 roku)


Novinka v našem jídelníčku: AMARANT. Velmi výživná a zdravá obilovina, bohatá na bílkoviny, vlákninu a železo. Malinkatá lehce křupkavá zrníčka, po vychladnutí mají želírovací účinky. Hodí se naslano i nasladko. 

Suroviny na 4 porce: 

  • 1 hrnek amarantu
  • 1 hrnek petrželky, nasekané
  • 1/2 šálku jarní cibulky, nasekané
  • 2 lžíce čerstvé máty
  • 1/2 hrnku citronové šťávy
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • případně listový salát a olivy na dozdobení 

Uvaříme amarant (či quinou) ve stejném množství vody, 12-15 min. Necháme vychladnout. Lehce promícháme všechny přísady, kromě salátu a oliv. Na hodinu nebo déle vychladíme aby se chuti prostoupily. Umyjeme a osušíme salát vyložíme jím salátovou mísu. Přidáme tabouli a ozdobíme olivami.

Dětská specifika:
  • cibule a česnek od 1 roku, stejně jako rajčata
  • taktéž je alergenem i citron a mohla by tudíž problémy činit i citronová šťáva
  • amarant je naopak vhodný pro děti již od začátku přikrmování

Žádné komentáře:

Okomentovat