čtvrtek 5. února 2015

Zapečená quinoa s hráškem a zakysanou smetanou (od 9 měsíců)


Ač řazena mezi obilniny, obilninou není. Tato malá "háďátka" jsou přirozeně bezlepková, bohatá na vlákninu a bílkoviny a vhodná pro děti všeho věku. Jako bonus navíc příjemná oříšková chuť. To je quinoa. 

Na 2 takovéto malé zapékací misky:

  • 120g quinoy (je to zrhuba 1 malý kávový šálek)
  • 2 kávové šálky vývaru (nebo vody)
  • 2 vejce
  • 100g zakysané smetany
  • 2 hrsti strouhaného sýra (od roku - použila jsem Grana Padano, doporučila bych klidně i nějaký výraznější)
  • 2 hrsti hrášku
  • stroužek česneku
  • sůl dle chuti 

Nejprve je potřeba uvařit si quinou. Vaří se v poměru 1:2, tzn. dvojnásobné množství vody oproti množství semínek. Jeden šálek tedy zalijte dvěma šálky vody (pro intenzivnější chuť jsem použila vývar) a vařte přibližně 15 minut. Že už je hotová poznáte podle toho, že okolí jakoby zprůhlední a bude vypadat jako malé očičko :)) Po uvaření nechte quinou ještě trošku vychladnout a poté smíchejte se zakysanou smetanou, rozšlehaným vejcem, nastrouhaným sýrem, utřeným česnekem, hráškem a dosolte podle chuti. Naplňte zapékací misku a pečte přibližně 25minut na 180°C, dokud povrch nezezlátne. 

Pozn. Quinoa má sice příjemnou, ale docela výraznou chuť, která trošku přebije chutě ostatní. Proto kdo má rád, doporučila bych trošku více přitlačit na chuti ostatních surovin, aby více vynikly. 

Dětská specifika:
  • dětem do roka z tohoto receptu doporučuji vynechat česnek a tvrdý sýr. Samozřejmostí je také nesolit a nekořenit. 

1 komentář:

  1. Mňam, výborné jídlo! Dělám ho opakovaně. Všem chutná.

    OdpovědětVymazat