čtvrtek 19. února 2015

Orientální karbanátky s quinoou (od 1 roku)


Takové ne úplně tradiční karboše, které voní po orientu a díky obalení do sezamu po upečení vytvoří božskou křupavou krustičku. No prostě stručně a jednoduše - ty se ti mámo teda povedly, fakt že jo! :))

Suroviny na přibližně 3 porce, tj. zhruba 10 karbanátků:

  • cca 300g mletého masa (použila jsem mix)
  • 30g červené quinoy
  • 1 malá jarní cibulka
  • 1 vejce
  • 2 lžíce cizrnové mouky (případně klasické, nebo zdravěji hrašky)
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička drceného římského kmínu (nahradit klasickým jej sice můžete, ale chuť bude zcela jiná)
  • sůl dle chuti
  • sezamová semínka dle potřeby


Quinou zalijte dvojnásobným množstvím vroucí vody než je její objem (odměřte si tedy stranou v hrníčku, v mém kávovém šálku je quinoy zhruba do poloviny, čili zalila jsem jedním celým) a cca 15 minut povařte. Odstavte stranou a nechte vychládnout. Poté přidejte mleté maso, vejce, nasekanou jarní cibulku, utřený česnek, cizrnovou mouku, koření a dosolte podle chuti. Uplácejte karbanátky, které z obou stran obalte v sezamových semíncích. Pečte v troubě rozpálené na 180°C přibližně půl hodiny, dle zkušeností s vaší troubou.


Můj tip: Pokud chcete karbanátky v bezmasé verzi, nahradila bych maso brambory či sladkými batáty. 

Dětská specifika:
  • základ receptu je vhodný i pro děti před prvním rokem věku. Recept ale obsahuje aromatický římský kmín, proto jej řadím raději do vyšší kategorie. Taktéž česnek a cibulka se doporučují zařazovat až kolem jednoho roku. Pokud tedy chcete vyzkoušet recept pro mladší děti, udělejte jim placičky jen z vejce, masa a quinoy, ostatním členům rodiny dokořeňte dále podle receptu. 
  • taktéž sezam jako semínko může být pro děti hůře stravitelný a zařadila bych jej spíše do kategorie od 2 - 3 let, ale v receptu není až tak zásadní (i když po upečení udělá úžasnou křupavou krustičku :)

5 komentářů:

  1. Skvělý recept díky kterému jsem se dozvěděla o quinoe. Moc jsme si pochutnali. Sem tam jsme karbanátek potřeli domácí rajčatovou omáčkou s česnekem, a posypali parmazánem - dobrota...A studené jsou také vynikající.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za zprávu Kritýnko, ten rajčatový tuning zní velmi dobře (y)

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
  2. Je to jednoduché a moc dobré..... ráda se tu Barčo inspiruji :) Já jsem dala méně česneku a přidala trochu medvědího.

    OdpovědětVymazat