úterý 20. ledna 2015

Losos na šalvěji, šťouchané brambory s koprem (od 1 roku)


V obchodě na mě už zdálky svou vůní tak vábně volala šalvěj. A o kousek dál na mě koukal krásný kousek lososa. To prostě nešlo než obojí tu nádheru spojit :))

Na 2 porce:

  • 2 porce lososa bez kůže
  • větší hrstka čerstvých šalvějových lístků
  • lžička hrubozrnné soli (případně adekvátní množství té klasické, spíše méně než lžička)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • pár kapek citronu (já jsem to chytře vyřešila použitím citronového oleje)
  • 4 středně velké brambory
  • snítka kopru
  • 2 lžíce másla
  • trošku plnotučného mléka
  • sůl dle chuti

S přípravou receptu je potřeba začít trošku dříve, a to kvůli marinování lososa. V hmoždíři rozdrtíme hrubozrnnou sůl, 2/3 připravených šalvějových lístků, olivový olej a citronovou šťávu, dokud se nám nepodaří vytvořit takové šalvějové pesto. Tím důkladně potřeme lososa a necháme marinovat. Aspoň hodinku nebo dvě, ovšem klidně i celé odpoledne.

Mezitím, než se nám uvaří brambory, si nasekáme snítku kopru a zbylé šalvějové lístky. Lososa vyjmeme z marinády a osmahneme ho na pánvi. Uvařené brambory slijeme stranou a do rendlíku po nich dáme rozpustit 2 lžíce másla, ve kterých krátce prohřejeme nasekaný kopr a šalvěj. Poté podlijeme troškou plnotučného mléka a ještě krátce svaříme. Vrátíme do směsi brambory, rozmačkáme, společně promícháme a dosolíme. Servírujeme s lososem a plátkem citronu. 

Dětská specifika
  • ryby jsou doporučovány od 1 roku, při kvalitním zdroji bych se jich nebála ani o něco dříve

Žádné komentáře:

Okomentovat