sobota 13. prosince 2014

Dušená kuřecí stehna na víně (do 1 roku)




Vybodovala jsem si kuchařku z Lidlu a protože recepty Romana a Marcela miluju, nadšeně začínám testovat její obsah v praxi mojí kuchyně. Tento je podle Romana Pauluse, ač částečně upravený.


Suroviny na 4 porce: 

  • 4 kuřecí stehna
  • 300g kořenové zeleniny (použila jsem 2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru)
  • 100g cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 500ml červeného suchého vína
  • 5 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 2 větvičky čerstvého tymiánu
  • sůl, pepř dle chuti

Kuřecí stehna nasolíme a opepříme, kořenovou zeleninu, česnek a cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky. V pánvi rozpálíme olej, na kterém zprudka zatáhneme maso. Přendáme do pekáčku a na výpeku osmahneme ještě veškerou zeleninu. Závěrem přidáme rajčatový protlak, bylinky a koření a podlijeme červeným vínem. Necháme společně ještě chvíli provařit a pak přesypeme do pekáčku ke kuřeti. Přiklopené pečeme na 180°C asi hodinu až hodinu a půl. Po tomto čase přendáme zeleninu do mixéru (vybereme koření) a rozmixujeme dohladka. Kuře mezitím ještě opečeme bez pokličky, aby získalo kůrčičku. Omáčku vrátíme zpátky do pánve, provaříme, v případě potřeby naředíme vývarem nebo smetanou. Můžeme také dochutit solí.


Dětská specifika
  • dětem do 1 roku vynecháme sůl a aromatická koření
  • diskutabilní může být také použití červeného vína - pokud se bojíte, že by se alkohol nevyvařil, použijte prostě vývar :)

Žádné komentáře:

Okomentovat