středa 10. prosince 2014

Candát na tymiánu s hráškovým pyré (od 1 roku)


Nová kuchařka s krásným receptem na rybu a candát v lednici. To jsem prostě musela! Nebyla bych to já, kdybych si ten recept tak trošku nepřišmoulila k obrazu svému, takže píšu: Inspirováno Romanem Paulusem :)

  • 2 filety z candáta
  • 200g mraženého hrášku
  • 100g šunky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 malá cibule
  • 1 jarní cibulka
  • oříšek másla
  • trošku smetany
  • pár snítek tymiánu
  • velká špetka cukru
  • vývar dle potřeby
  • sůl a koření na ryby dle chuti

Rybu osolíme, okořeníme a společně s tymiánem necháme pár hodin marinovat v oleji. Až přijde čas přípravy večeře, na pánvi si rozehřejeme oříšek másla, na kterém orestujeme šunku, nadrobno nakrájený česnek a cibulky. Přidáme trošku cukru a necháme jej zkaramelizovat. Poté přidáme tymián, sůl a hrášek a podlijeme takovým množstvím vývaru, abychom ho mohli krátce povařit, ale zároveň pak nebyla kaše po rozmixování řídká. Hrášek vaříme jen krátce, aby neztratil na své krásné zelené barvě. Poté, jak už jsem naznačila, proženeme mixérem na hladké pyré (část hrášku s většinou šunky jsem předtím odebrala stranou, čistě z estetických "ozdobných" důvodů), které pak ještě na krátkou chvíli vrátíme do pánve, zjemníme troškou smetany a provaříme. 

Rybu zlehka opečeme po obou stranách a servírujeme s hráškovým pyré a opečeným toastem. 

Dětská specifika: 
  • ryby jsou doporučovány od 1 roku. Candát je ryba dravá a navíc česká, takže bych se ho nebála ani dříve, ALE! Pozor na kosti. Zpravidla jich obsahuje celkem dost. 
  • cibule a smetana taktéž od 1 roku, ale ta není v receptu nezbytná

Žádné komentáře:

Okomentovat