pátek 19. prosince 2014

Losos s koprovou omáčkou (od 1 roku)


Losos a kopr - to je osvědčená kombinace. A mě nikdy neomrzí :) 


  • 3 porce lososa
  • 3 snítky čerstvého kopru
  • 1/2 kelímku smetany ke šlehání
  • 1 citron (nebo ždibet bílého vína, případně oboje)
  • trošku olivového oleje
  • oříšek másla
  • lžíce polohrubé mouky
  • koření na ryby, sůl, pepř a cukr dle chuti

Lososa omyjeme a zbavíme případné kůže. Poté ochutíme kořením na ryby (já používám citronový pepř), osolíme a opepříme. Pocákáme olivovým olejem a šťávou z půlky citronu a necháme aspoň půl hodiny marinovat. 

Na pánvi rozpustíme oříšek másla, zaprášíme lžící mouky a uděláme jíšku, kterou dozlatova opražíme. Poté podlijeme troškou vína (stačí jen takový malý "drc") a troškou šťávy z citronu, přidáme půl kelímku smetany ke šlehání a svaříme na omáčku. Závěrem v ní krátce provaříme nasekaný kopr a ochutíme solí, pepřem, troškou cukru a případně i dalším citronem či vínem. 

Lososa upečeme v troubě - cca 15 minut na 180°C nebo na střední stupeň grilu. S ním můžeme zároveň upéct brambory jako přílohu. 

Dětská specifika:
  • ryby se doporučují od 1 roku, ale při kvalitním zdroji si je dovedu představit i dříve
  • pro děti mladšího roku lze přeliv vytvořit ze zakysané smetany a taktéž sekaného kopru - bez vaření, jen jako takový dip

Žádné komentáře:

Okomentovat