Losos a kopr - to je osvědčená kombinace. A mě nikdy neomrzí :)
- 3 porce lososa
- 3 snítky čerstvého kopru
- 1/2 kelímku smetany ke šlehání
- 1 citron (nebo ždibet bílého vína, případně oboje)
- trošku olivového oleje
- oříšek másla
- lžíce polohrubé mouky
- koření na ryby, sůl, pepř a cukr dle chuti
Lososa omyjeme a zbavíme případné kůže. Poté ochutíme kořením na ryby (já používám citronový pepř), osolíme a opepříme. Pocákáme olivovým olejem a šťávou z půlky citronu a necháme aspoň půl hodiny marinovat.
Na pánvi rozpustíme oříšek másla, zaprášíme lžící mouky a uděláme jíšku, kterou dozlatova opražíme. Poté podlijeme troškou vína (stačí jen takový malý "drc") a troškou šťávy z citronu, přidáme půl kelímku smetany ke šlehání a svaříme na omáčku. Závěrem v ní krátce provaříme nasekaný kopr a ochutíme solí, pepřem, troškou cukru a případně i dalším citronem či vínem.
Lososa upečeme v troubě - cca 15 minut na 180°C nebo na střední stupeň grilu. S ním můžeme zároveň upéct brambory jako přílohu.
Žádné komentáře:
Okomentovat