Znáte to, když sedíte v restauraci, vybíráte si z jídelního lístku a přitom byste si ho objednali nejraději celý? Od té doby, co jsme byli v jednom takovém podniku, a já si i s ohledem na dceru, která se mnou jí z jednoho talíře, vybrala něco jiného, jsem na ty božské švestičky ve víně myslela tak usilovně, že jsem si je prostě musela udělat! :))
- 600g vepřového masa (použila jsem kýtu, která je sice sušší, ale zato libová)
- 100g anglické slaniny
- 100g sušených švestek
- 2dl dobrého červeného vína
- snítka rozmarýnu
- 1 lžíce sádla
- sůl, pepř dle chuti
Vepřové maso lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Poklademe anglickou slaninou a lehce vymačkanými sušenými švestkami, které jsme si alespoň půl dne předem naložili do červeného vína. Přidáme i snítku rozmarýnu. Srolujeme jako roládu nebo zabalíme jako kapsu a spíchneme párátky. Na pánvi se lžící oleje pak maso vcelku ze všech stran opečeme dozlatova, aby se zatáhlo a neztratilo tolik šťávy. Pak jej včetně výpeku přemístíme do pekáčku a přidáme i část vína, ve kterém jsme nakládali švestky. Přiklopíme a pečeme asi 30 minut na 180°C. Pak sundáme poklici a ještě 10 minut zapečeme dozlatova (pozn. v tuto chvíli jsem do pekáčku přidala i zbylé švestky, které jsem zabalila do slaniny a spíchla párátkem).
Jako přílohu můžeme zvolit např. šťouchané brambory s cibulkou.
Žádné komentáře:
Okomentovat