Až zima zaútočí a způsobí vám nějaký ten obvyklý kašlík, budete po vzoru našich babiček připravení. Stačí k tomu jen jitrocel a cukr.
- lístky jitrocele
- krystalový cukr
Příprava je velice jednoduchá, vyžaduje jen trošku času. Na louce, pokud možno takové, která je trošku chráněna před psy a automobily, posbírejte jitrocelové listy. Pak je pečlivě omyjte, očistěte a nasekejte. Dále stačí už jen skládat asi centrimetrové vrstvy - první vrstva je jitrocelová (pěkně ji upěchujeme), na ni vrstvu cukru, opět jitrocel.. Končíme vrstvou cukru. Pak už jen stačí sklenici uzavřít a nechat odležet. Na světlém a teplém místě stačí pár dní, na chladnějším a tmavějším je možno nechat déle. Cukr vytáhne z jitrocele šťávu, kterou poté jen přecedíme a jitrocel pořádně vymačkáme. Moje sklenice se louhovaly přibližně měsíc a ze tří zavařovacích sklenic mám přesně 0,5l jitrocelového sirupu. Pokud se skladuje na chladném místě, vydrží prý celou zimu.
Žádné komentáře:
Okomentovat