středa 26. listopadu 2014

Křupavé vafle (od 1 roku)

K předčasnému Ježuchovi jsem sobě i rodince udělala radost novým toastovačem s udělátkem na vafle a začínám tedy testovat, které těsto bude to naše nej. Musím říct, že na vítěze jsem nejspíš narazila na blogu Moniky Brýdové hned napodruhé. Krásně křupavé vafle doplněné o tvaroh a čerstvé ovoce nebo o dušená jablíčka se skořicí, přelité domácím salkem (i recept na něj najdete na blogu).

  • 125g másla
  • 100g cukru krupice 
  • 1 vanilkový cukr 
  • 2 vejce 
  • 250g polohrubé mouky 
  • 100ml vody - nejlépe perlivé 
  • 100ml mléka 
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva 

Uvedené suroviny smícháme dohromady, nejlépe nejdříve ty tekuté, do nichž postupně přimícháme ty sypké. Poté upečeme ve vaflovači (v tom mém to dělá rovných 7 kousků). 

Servírujeme například s marmeládou nebo tvarohem a čerstvým ovocem jako na obrázku. 


S dušenými jalky a salkem


Během pečení si oloupeme jablíčka, nakrájíme je na drobné kostky, lehce podlijeme vodou, přidáme trošku krystalového cukru, lehce zasypeme skořicí a necháme pomalu bublat, dokud se voda z většiny neodpaří. Trvá to pár minut. Pokud děláme pouze pro dospělé, můžeme místo vody podlít třeba rumem. 

Recept na domácí salko najdete v samostatném článku zde


Dětská specifika
  • nepřilnavé plochy vaflovače mají tu úžasnou výhodu, že umožňují pečení bez tuku, což je pro děti narozdíl od smažení mnohem vhodnější úprava (malým milovníkům různých palačinek a piškotových těst bych vaflovač tedy rozhodně doporučila)
  • nevýhodou ovšem z výše uvedených důvodů je, že pokud vaflovač nemáte, dost dobře ho nikdy nenahradíte (dělají se tedy silikonové formy na vafle do trouby, ovšem z rychlého průzkumu internetu jsem zjistila, že jsou dražší než samotný přístroj)

Žádné komentáře:

Okomentovat