středa 26. listopadu 2014

Tagliatelle s cuketovou omáčkou (od 1 roku)



Bleskově rychlá, geniálně jednoduchá a u nás hodně oblíbená omáčka, která má opravdu různorodé využití. S těstovinami, do rýže, na nočky nebo jako přeliv přes maso - všude tam je vynikající. 

  • 1/2 cukety
  • 1 kuřecí prso
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • snítka rozmarýnu (nebo jiné oblíbené bylinky)
  • libovolné těstoviny
  • sůl, pepř dle chuti
  • olivový olej dle potřeby

Kuřecí maso osolíme, opepříme (dětem do roka vynecháme) a nakrájíme na drobné kostičky. V pánvi si rozpálíme trošku olivového oleje a kuřecí maso na něm lehce zatáhneme. Pak přidáme na jemno nastrouhanou cuketu (může být i se slupkou) a společně osmahneme dozlatova. Poté podlijeme smetanou ke šlehání, přihodíme oblíbenou bylinku a necháme zredukovat. Netrvá to příliš dlouho, protože cuketa omáčku pěkně zahustí. Dospělí si osolí, opepří či ochutí jiným kořením dle libosti. Poté vmícháme do připravených těstovin. 

Omáčka se stejně dobře hodí také na nočky, do risotta či jako přeliv přes maso. 

Dětská specifika
  • do kategorie od 1 roku řadím především kvůli přítomnosti smetany ke šlehání (teoreticky by bylo možné nahradit ji pro mladší  zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem, ale nemám vyzkoušeno - spíše bych jen promíchala s hotovou cuketou)

1 komentář: