Byl na menu ve vegetariánské jídelně. Jenže kromě něj také spousta jiných stejně lákavých dobrot. Nakonec moje volba padla na bulguroto, ale zařekla jsem se už v oné jídelně, že jahelník si udělám doma. Snažila jsem se zůstat věrná vegetariánské myšlence, proto je se sojovým mlékem, bez vajec i másla. Na chuti mu to ale neubírá. Tady je, onen vytoužený JAHELNÍK.
- 1,5 šálku jahel
- 200ml sojového mléka
- 100ml vody
- 4 menší jablka
- agávový sirup a skořice dle chuti
- použila jsem i zbytek meruňkového pyré (není nutné)
Jáhly opláchneme a alespoň dvakrát spaříme horkou vodou, aby ztratily hořkost. Poté je vysypeme do zapékací misky (lépe ji trošku vymazat), přidáme sojové mléko, vodu, nahrubo nastrouhaná jablka. Dosladíme agávovým sirupem (nebo stévií či klasickým cukrem) a ovoníme skořicí. Hmotu promícháme - měla by tvořit poměr zhruba 1:2 (jáhly:tekutina). Já jsem přidala i zbytek meruňkového pyré a něco zrníček z vanilkového lusku. Pečeme přikryté na 180°C zhruba 40 minut, pak ještě několik minut dozlatova bez poklice.
Můžeme doplnit oříšky, medem, různým ovocem.. Fantazii se meze nekladou.
Tak já už peču skoro hodinu a jáhly jsou pořád trvdé. Až teď jsem se všimla, že v jiných receptech je napřed uvaří. Změkne mi to? Čekám návštěvu...
OdpovědětVymazat...ale na chuť výborné! ;)
Tak to teda nevím, vždyť by měly být v tekutině, měly by se tudíž vařit. Přiklopila jste?
VymazatNo, právě že ne. Až napotřetí, když jsem četla recept, tak jsem si toho všimla. Dělala jsem to déle a víceméně to došlo, příště bude lepší. Na chuť je to výborné a hlavně to bylo velmi jednoduché. Díky
VymazatTak tím se to vysvětluje :))) Nevadí, jsem ráda, že i tak to vyšlo a že chutnalo :)
Vymazat