Mám úplnou novinku, teda alespoň na našem jídelníčku určitě. Jsou jí KLÍČENÁ CHIA SEMÍNKA. Klíčením se v nich aktivují enzymy, čímž se už tak hodně prospěšná semínka stávají ještě hodnotnějšími. Dali jsme si je ke špagetám s lilkovou omáčkou a vám teď nesu recept :-)
- 1 malá cibule
- cca 1/3 středně velkého lilku
- 3 lžíce sezamových semínek
- 1/2 kelímku (100g) smetany ke šlehání
- 1/2 stejně velkého kelímku plnotučného mléka
- hrst čerstvých bylinek (použila jsem tymián, bazalku a majoránku)
- olej dle potřeby
- sůl dle chuti
- špagety
- klíčky semínek chia
Na klíčení budete potřebovat:
- misku
- silný ubrousek, vatu či hlínu
- chia semínka
Příprava tohoto receptu začíná před deseti dny :-) To je totiž přibližná doba, po kterou semínka klíčí. A jak tedy na to? Najděte nejdříve vhodnou nádobu - ideálně nějakou nepříliš hlubokou misku, můžete klidně použít třeba i krabičku na svačiny nebo plastovou vaničku od masa. Dno vystelte ubrouskem nebo vatou. Možná by klíčení mohlo fungovat i na trošce hlíny, to ale nemám vyzkoušeno. Na tuto vrstvu nasypte semínka a navlhčete ubrousek vodou - poměr je zhruba 7 lžic vody na 1 lžíci semínek. Pokud chcete, můžete přikrýt fólií a propíchat dírky, aby semínka mohla dýchat. Já jsem nechala jen tak odkryté. Pak si ale musíte hlídat, aby semínka nevyschla. Každý den je proto zkontrolujte a zase navlhčete.
První zhruba dva dny budou semínka pokryta slizem, který je ale přirozený, proto se jím nenechte odradit a vytrvale "zalévejte". Za další den nebo dva uvidíte první bílé klíčky, ze kterých začnou růst rostlinky. Až budou ve výšce zhruba 1 - 2 centimetry, můžete je z misky vyndat a ostříhat. Použijte je třeba do salátu, a nebo do následujícího receptu.
Takto vypadají klíčky vytažené z misky, klíčené asi 10 dní. Dole vidíte semínka, ze kterých vzešly.
Jak na lilkovou omáčku?
Cibuli nasekejte najemno, lilek oloupejte a nakrájejte na malé kostičky (cca 0,5cm x 0,5 cm). V pánvi rozpalte malé množství oleje, přidejte cibulku, lilek a také sezamová semínka. Společně vše dozlatova osmahněte. Poté podlije smetanou a mlékem, vhoďte bylinky a společně pět až deset minutek provařte, dokud se omáčka nezredukuje a lilek nezměkne. V závěru vytáhněte případné natě bylinek a dosolte. Ochutit případně můžete i troškou česneku. Vmíchejte do hotových špaget (moje jsou celozrnné) a přidejte klíčky chia semínek.
Žádné komentáře:
Okomentovat