neděle 20. března 2016

Celozrnný makový koláč (od 2 - 3 let)

Koláč z celozrnné mouky s pořádnou poctivou vrstvou makové náplně. Ozdrobte ho dle vlastní fantazie, třeba i takto velikonočně :-)

Na koláč:
  • 3 hrnky hladké celozrnné mouky (použila jsem špaldovou) 
  • 60g másla 
  • 40g kokosového oleje (můžete nahradit plně máslem)
  • 1 hrnek mléka
  • 30g moučkového cukru

Na náplň:
  • 120g mletého máku
  • 50g moučkového cukru (nebo jinak dle chuti - vyzkoušejte)
  • 3/4 hrnku mléka
  • 2 středně velká jablka
  • 1 lžíce rumu (nemusí být)

Máslo a kokosový olej rozpusťte, přidejte vlažné mléko, rozmíchejte prosátý cukr a postupně zapracujte mouku. Hotové těsto dejte chladit do lednice, zatímco si připravíte náplň. 


Mák smíchejte s prosátým cukrem, zalijte mlékem a přiveďte k varu. Přidejte oloupaná a nastrouhaná jablka a kapku rumu pro vůni. Na mírném plameni vařte do zhoustnutí v kaši, přibližně deset minut. Poté nechte vychladnout. 



Z těsta odeberte přibližně jednu čtvrtinu, zbylou část rozválejte na placku o velikosti pečící formy (moje má průměr 26cm, ale určitě vám těsto vyjde i na mnohem větší formu). Nezapomeňte vytvořit i okraj po stranách. Dno propíchejte na několika místech vidličko, aby se těsto nevzdouvalo. Poté přidejte vychladlou náplň.

Ze zbylé části těsta vyválejte placku o výšce přibližně 0,5cm a vykrajujte libovolné tvary, které položíte na těsto. Já jsem dělala koláč jako velikonoční, proto jsem zvolila kuřátka a čtyřlístky. 

Pečte v troubě vyhřáté na 170°C přibližně 30 minut - dozlatova. 

Dětská specifika

  • mák je alergen, navíc náchylný k plísním a žluknutí a také je hůře stravitelný, proto se doporučuje dětem až přibližně od 2 let. 
  • taktéž celozrnná mouka je hůře stravitelná


1 komentář: