čtvrtek 12. listopadu 2015

Tapiokový pudink s čokooříškovým krémem (od 2 - 3 let)

Tapioka je škrob z kořene manioku, který má vysokou sytící schopnost a obsahuje řadu minerálů. Je bezlepkový, má nízký obsah cholesterolu a je také zdrojem omega 3 a 6 mastných kyselin. Je to zkrátka kulatá perla :) 


Na pudink:
  • 40g tapiokových perel
  • 350ml mandlového mléka (nebo jiného rostlinného, zde je např. recept na domácí kokosové)
  • 1/2 vanilkového lusku (nemusí být)
  • agávový sirup nebo jiné sladidlo dle chuti

Na krém:
  • 1 banán
  • hrst vlašských ořechů
  • 30g hořké čokolády (nebo jiné oblíbené)
  • 1 lžička kakaa
  • cca 2 lžíce mandlového (nebo jiného rostlinného) mléka
  • agávový sirup nebo jiné sladidlo dle chuti



V hrnci (použila jsem mlékovar, který mi přijde šetrnější a také bezpečnější co se připalování týče) ohřejte rostlinné mléko a přidejte tapioku společně se zrníčky z půlky vanilkového lusku. Vhoďte i zbytek lusku, aby ani jedno toto božské zrníčko nepřišlo nazmar (po dovaření ho samozřejmě nezapomeňte vytáhnout :)). A vařte. A vařte. A buďte trpěliví. Trvá to docela dlouho, než kuličky zcela změknou, vypijí všechnu tekutinu a uvolní se škrob, který pudink zahustí. V onom zmíněném mlékovaru mi to trvalo přibližně hodinku. Bude-li to potřeba, doslaďte ještě libovolným sladidlem (já jsem přislazovat nemusela, neboť jsem na výrobu použila kupované mandlové mléko, které už doslazované je). Poté můžete servírovat. Takto připravený pudink je podle mě vhodný i pro děti před rokem. 


Budete-li chtít vylepšit ještě o čokooříškový krém, rozmixujte banán, přidejte sekané ořechy, kakao a případně doslaďte agávovým sirupem. Ve trošce ohřátého rostlinného mléka rozpusťte hořkou čokoládu a vmíchejte do banánové hmoty. Taková zdravá nutella :)

Dětská specifika:
  • recept řadím do kategorie od 2 - 3 let především kvůli přítomnosti čokolády a vlašských ořechů. Samotný pudink, jak jsem již uvedla výše, je podle mě vhodný i pro mnohem mladší děti. 

7 komentářů:

  1. Baruško a kde koupím tapioku?

    OdpovědětVymazat
  2. Baro děkuji za Váš blog, je mi velkou inspirací. Mam na Vas otazku ohledně rostlinnych mlék - jejich zarazeni pro miminka se ridi surovinou, ze které pocházejí? Nebo je možné, že třeba Kokosové či mandlove mléko zvládne mimi dřív než samotné ořechy? Moc děkuji.. ryzove a ovesne se mi zdá nejsou vhodna na všechno, už se těším na obměnu. Dcerce je ted 15mes.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den Lenko, moc díky za pochvalu :) Ano, v zásadě je to přesně tak - od kdy mohou základní surovinu, od tehdy mohou mléko. V některých případech, jako jsou právě třeba ta zmiňovaná ořechová mléka, bych se nebála zkusit je i o něco dříve oproti tabulce, ona mají i daleko lepší nutriční hodnoty, jen pokud je budete dělat doma, myslete na to, že ořechy a semínka hodně rády plesniví a žluknou, což by mohl být daleko větší problém než nevhodnost té dané suroviny jako takové. U kupovaných mlék zase pozor na vyšší obsah soli a taky tendenci výrobců nás trošku ošidit (např. často ta ořechová mléka nadstavují rýžovým, protože je to samozřejmě levnější).

      Vymazat