Rostlinná mléka jsou v mnohém lepší než ta živočišná - jsou bohatější na živiny a lépe stravitelná. Pokud si je navíc vyrobíte doma, šetří také vaši kapsu. A protože se často ptáte, jak na ně, rozhodla jsem se zpracovat recept i sem na blog. Vybrala jsem si kokosové, které je mi sympatické především svou vůní, ale principielně by měl návod fungovat úplně stejně i v případě mlék z jiných rostlin (např. vločkového, rýžového, makového, mandlového atd.).
Na jednu takovouto velkou sklenici potřebujeme:
- 1 kávový šálek sušeného kokosu (čím kvalitnější kokos, tím chutnější výluh)
- 2,5 šálku vody
Kokos jednoduše odměřte do nádobky a zalijte horkou vodou. Promíchejte a nechte takto odstát několik hodin, klidně i do dalšího dne. Pak vše nasypte do mixeru, ve kterém děláte třeba koktejly, a několik málo minut mixujte, abyste z kokosu, jeho chuti a vůně, dostali co se dá. Přes pláténko nebo kapesník pořádně vymačkejte, aby ani kapka nepřišla nazmar. Máte hotové kokosové mléko.
Mléka si samozřejmě můžete udělat i mnohem více než jednu sklenici, zachovejte prostě jen poměr 1 : 2,5.
Použitý kokos nevyhazujte! Použijte jej na výrobu nějaké buchty nebo dezertu. Já jsem z něj udělala toto KAKAOVÉ RAWFAELLO.
Pozn.: Může se stát, že po delším louhování se vám na sklenici usadí mazlavá bílá hmota - to by měl být kokosový tuk, možná se dá říci i smetana. Určitě jej nevyhazujte! Použijte do výše uvedených kuliček nebo jiného dezertu, ovoňte si s ním kaši a nebo zkrátka a jednoduše zpátky vmíchejte do mléka.
Jé, nikdy by mě nenapadlo, že je to tak jednoduché.:) Jen jsem se chtěla zeptat, jak dlouho vám to vydrží a v čem to skladujete?:)
OdpovědětVymazatSkladovat nejlíp v nějaké skleněné lahvi s víčkem a během pár dní spotřebovat, pak už se to kazí bohužel :o)
Vymazat